26 nov. 2024
God effekt av digital kostbehandling mot IBS
”Det är som magi, den förändring som skedde”. Det menar en av deltagarna i projektet Recept-på-recept, där forskare i samarbete med Kostfonden har testat att sprida en kostbehandling mot IBS digitalt. I våras publicerade forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset resultaten från en av de största studierna någonsin av kost vid IBS. Studien visade att både en […]
Läs hela inlägget >23 okt. 2024
Studien av kost vid barnreumatism ställs in
I början av juli gav Kostfonden ett anslag till en studie av kost vid barnreumatism. Nu måste vi tyvärr berätta att den studien inte kommer att bli av. Skälet är att för få barnkliniker hade möjlighet att vara med i studien. En pilotstudie genomförd vid Uppsala universitet har visat att en speciellt antiinflammatorisk kost – […]
Läs hela inlägget >29 sep. 2024
Hurra för Kostfonden – idag firar vi 10 år!
I september år 2014 lanserade vi Kostfonden. Under våra 10 år har vi – tack vare alla fantastiska som stöttar oss – kunnat satsa ungefär lika många miljoner på välgjorda koststudier. Idag firar vi med att intervjua forskarna bakom den första studie som fonden gav anslag till, vars resultat spred sig över hela världen. Visst […]
Läs hela inlägget >19 sep. 2024
Kostfonden snart 10 år: Boka in jubileumsseminarier
Den 30 september fyller Kostfonden 10 år. Vi tänker fira på bästa möjliga vis: genom att lyfta kosten fantastiska hälsoeffekter. Under fem digitala lunchseminarier ska vi intervjua de forskare som vi har stöttat sedan vi grundades 2014. Så ta fram almanackan och blocka dessa luncher! Fler av de studier som vi har stöttat tillhör de […]
Läs hela inlägget >10 sep. 2024
Preliminära data: Lågkolhydratkost har bra effekt på blodsockret vid typ 1-diabetes
Om personer med typ 1-diabetes drar ner på kolhydraterna blir blodsockret jämnare och lägre, samtidigt som behovet av insulin minskar något. Det visar preliminära resultat från den största studien någonsin av kost vid typ 1-diabetes, som Kostfonden har bidragit till. Det saknas vetenskaplig grund för att ge kostråd vid typ 1-diabetes – en autoimmun form […]
Läs hela inlägget >04 juli 2024
Kostfonden satsar på studie av kost vid barnreumatism
Barn som har reumatism kan få stor hjälp av att lägga om till ett slags antiinflammatorisk kost, visar en mindre pilotstudie. Smärtorna och inflammationen i lederna minskar ordentligt. Nu har Kostfonden beslutat att stötta en större studie på barnreumatism, med målet att bidra till den vetenskapliga grund som krävs för att införa en kostbehandlingen i […]
Läs hela inlägget >14 maj 2024
Efter åratal med magproblem:
Lågkolhydratkosten gav effekt på bara en vecka
Under större delen av sitt liv har Helena haft kraftiga problem en smärtande, gasig och förstoppad mage. Efter bara en vecka på lågkolhydratkost märkte hon en stor skillnad. Nu vet hon vad hon kan göra för att slippa återkommande problem. För ett par veckor sedan kunde vi på Kostfonden glädjande nog berätta att en banbrytande […]
Läs hela inlägget >06 maj 2024
Efter kostbehandlingen: ”Jag har fått friheten tillbaka”
En kraftig magsjuka vände upp och ner på Ann-Charlottes mage. Hon fick en IBS-diagnos. Under flera år hade hon problem med gaser, kramper och en plötsligt rinnande mage. Vändningen blev den stora studie av kost vid IBS som Kostfonden har gett anslag till. Nu har Ann-Charlotte fått kontroll över sin mage. Nyligen kunde Kostfonden berätta […]
Läs hela inlägget >19 apr. 2024
Unik studie: Lågkolhydratkost har överraskande god effekt mot magsjukdomen IBS
En lågkolhydratkost är lika effektivt mot mag- och tarmproblem vid IBS som den redan etablerade låg-FODMAP-kosten. Båda kostuppläggen är dessutom effektivare än en optimerad läkemedelsbehandling. Det visar resultaten från den första studie som Kostfonden gav anslag till, som nu publiceras i den välrenommerade tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology. Det är med stor glädje Kostfonden […]
Läs hela inlägget >12 feb. 2024
Ny utlysning: Kostfonden satsar på riktade kostbehandlingar
Genom specialdesignade kostbehandlingar går det att påverka olika sjukdomsförlopp. Kostfonden utlyser nu totalt 1,6 miljoner kronor under två år till forskare som vill undersöka vilken effekt riktade kostbehandlingar kan ha på olika sjukdomar. Maten vi äter ger inte bara energi och näring, utan den påverkar även vårt kemiska maskineri och kan förändra sammansättningen av vår […]
Läs hela inlägget >