Sommaruppdatering – typ 1-diabetesprojekt får nytt stöd

30 juni 2025

Det är dags att sjunka in i en avkopplande sommardvala. Innan vi gör det vill vi på Kostfonden uppdatera er kring vårt arbete. Bland annat har vi gått in med ytterligare ett anslag i studien av kost vid typ 1-diabetes.

Följer ni vårt arbete vet ni att studien av kost vid typ 1-diabetes är den största någonsin i världen av hur sjukdomen påverkas av kolhydratinnehållet i maten. Det har aldrig tidigare studerats med hjälp av rigorös vetenskap, så projektet är minst sagt viktigt. Förra året presenterade forskarna de första preliminära resultaten. De visar – tvärtemot vad många trott – att personer med typ 1-diabetes kan tjäna på att minska andelen kolhydrater i maten.

Nu analyserar forskarna alla data från projektet mer grundligt. För att kunna göra det på bästa sätt behövde de stöd av en statistiker. För att täcka den kostnaden har Kostfonden gett ytterligare 100 000 kronor till projektet.

Studien av kost vid IBS

I samarbete med forskare på Sahlgrenska testade vi på Kostfonden förra året att leverera en digital kostbehandling mot IBS. Det gick oväntat bra. Projektet har resulterat i en masteruppsats, som dietisten Kristina Cullman presenterade under våren. Nu söker forskarna anslag för att hon ska kunna doktorera på detta (de har redan fått vissa medel till själva forskningen).

Målet är att kunskapen från den stora studie av kost vid IBS som Kostfonden var med och finansierade, verkligen ska komma till användning inom vården. Hundratusentals svenskar har svåra problem med gasiga, smärtande och opålitliga magar. Förhoppningen är att den digitala behandlingen ska kunna bli ett kostnadseffektivt verktyg i vården, så att fler kan få hjälp att må bättre.

Studien av kost vid typ 2-diabetes

I Norge rullar studien av kost vid typ 2-diabetes vidare. Som vi berättade i början av året har vi garanterat att detta projekt kan få ännu ett anslag från Kostfonden, så att forskarna kan inkludera fler deltagare. Studien är unik i sitt slag. Forskarna har satt två vetenskapliga hypoteser mot varandra. De undersöker vad som sänker blodsockret effektivast vid typ 2-diabetes: att gå ner i vikt med hjälp av en extremt kalorisnål kost eller att kraftigt dra ner på kolhydraterna?

Bäst hade varit om båda behandlingarna fungerar bra, för då kan personer med typ 2-diabetes själva välja vilken koststrategi de vill följa.

Matäventyret – att lära barn äta mat

Under våren har vi på Kostfonden också ägnat en hel del tid åt att söka medel för att kunna fortsätta projektet ”Matäventyret”. Vårt mål är att kunna skapa en webbportal – Matäventyret – dit BVC kan hänvisa föräldrar som behöver stöd att lära sina bebisar äta mat. Vi har redan fått cirka 90 000 kronor till projektet. Att utveckla en välfungerande webbportal med inspirerande information kostar dock lite mer. Så håll tummarna för att någon av alla de ansökningar som vi har skickat till olika finansiärer ska få bifall!

Nytt projekt i höst

När vi vaknar upp ur sommardvalan, kommer vi att hålla i en ny utlysning och hitta ett nytt forskningsprojekt att satsa på. Precis som tidigare är vårt mål att satsa på banbrytande kostforskning som fyller viktiga kunskapsluckor. Kosten skulle kunna göra mycket mer nytta i vården än vad den gör i dagsläget!

Ett stort tack till alla er som är månadsgivare, företagsvänner eller på annat vis stöttar vårt arbete. Era bidrag gör skillnad!

Hoppas att ni alla får en underbar sommar. Simma lugnt och njut av den fantastiska och välgörande mat som just nu är i säsong!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.