God effekt av digital kostbehandling mot IBS

26 nov. 2024

”Det är som magi, den förändring som skedde”. Det menar en av deltagarna i projektet Recept-på-recept, där forskare i samarbete med Kostfonden har testat att sprida en kostbehandling mot IBS digitalt.

I våras publicerade forskare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset resultaten från en av de största studierna någonsin av kost vid IBS. Studien visade att både en lågkolhydratkost och en låg-FODMAP-kost effektivt motverkar mag- och tarmproblem vid IBS.

Tillsammans med forskarna på Sahlgrenska har Kostfonden nu tagit detta projekt ett steg vidare. Med hjälp ett anslag från myndigheten Vinnova har vi testat att leverera samma kostbehandlingar som användes i studien ovan, men via Kostfondens plattform för kostbehandlingar. Under fyra veckor har personer med IBS fått digital tillgång till de recept som användes i studien:
På plattformen fanns också en kunskapsbank där deltagarna kunde läsa på om både IBS och det kostupplägg som de valde att följa. Via kunskapsbanken fick de även en rad konkreta tips som kan underlätta en kostomställning.

– Projektet gick över förväntan. Det fungerade bra rent tekniskt och vi fick också en bra effekt på symptomen. På bara fyra veckor mådde deltagarna mycket bättre, säger Stine Størsrud, överdietist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset och ansvarig för studien.

Nivån av ångest och depression minskade

Totalt rekryterade forskarna 30 personer med konstaterad IBS till projektet. De mätte deltagarnas symptom med hjälp av en standardiserad enkät, Irritable Bowel Syndrome Symptom Severity Score (IBS-SSS). Vid projektets start hade deltagarna i genomsnitt symptom som motsvarade 314 poäng i enkäten, vilket räknas som svåra mag- och tarmproblem. Efter fyra veckor hade symptomen hos de 21 personer som fullföljde projektet gått ner till 167 poäng, vilket räknas som lätta symptom. Dessutom minskade deltagarnas nivå av ångest och depression.

I IBS-studier spelar ofta den så kallade placeboeffekten stor roll. Bara det faktum att personer med magproblem får någon form av hjälp minskar ofta deras symptom. Effekten i pilotprojektet var dock relativt stor i jämförelse med vad som syns i andra liknande projekt. En deltagare upplevde förändringen som ”magi”, en annan skrev att det var det ”bästa jag har gjort för mig själv sen jag gifte mig med min underbara fru”.

Flexibelt och smidigt med digital behandling av IBS

Deltagarna vittnar framför allt om att de har haft nytta av kunskapsbanken. ”Man kan läsa på i egen takt och ta del av informationen flera gånger”, skrev en person. Andra menade att plattformen var ”flexibel” och ”smidig”. Många ville dock hellre ha en mobilapp än en onlineplattform. En del önskade fler och enklare recept att välja mellan. Några saknade också att kunna ställa frågor och få uppföljning med dietist.

Forskarna på Sahlgrenska kommer att fortsätta att rekrytera deltagare till projektet. Målet är att kunna publicera resultaten i en vetenskaplig tidskrift. Forskarna har även sökt medel för en större studie som kan utvärdera de långsiktiga effekterna av att använda plattformen.

– Att vi fick så här bra resultat efter bara fyra veckor gör att vi vill arbeta vidare med plattformen. Vi vill gärna också förbättra systemet, säger Stine Størsrud.

Vi på Kostfonden håller tummarna för att de ska få anslag till detta. IBS är en folksjukdom och det behövs effektivare verktyg som gör att drabbade kan få bra hjälp.

– Kostfondens mål är att den forskning vi stöttar inte bara ska bli en publikation i en vetenskaplig tidskrift, utan komma till användning ute på klinikerna. Om vården kan sprida kostbehandlingar digitalt, kan de som behöver förändra sin kost få ett konkret stöd, samtidigt som det går att hjälpa väldigt många på ett kostnadseffektivt vis, säger Ann Fernholm, Kostfondens verksamhetschef och grundare.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.