Studie av kost vid typ 2-diabetes får ytterligare anslag av Kostfonden

28 jan. 2025

För att studien av kost vid typ 2-diabetes – som Kostfonden tidigare har finansierat – ska kunna föras i mål, garanterar fonden nu att projektet kan få ytterligare 830 000 kronor mot slutet av 2025. Studien är viktig eftersom personer med typ 2-diabetes behöver få veta hur de ska äta för att kunna motverka sjukdomen på bästa möjliga vis.

Alla ni som donerar pengar till oss: ni ska veta att ni gör skillnad! Det är hård konkurrens om forskningsmedel och kostforskning är inget högprioriterat område. Tack vare er kan Kostfonden stötta studier som annars inte skulle bli av.

En av de studier som vi har satsat på är en studie av kost vid typ 2-diabetes. Den leds av Simon Dankel, professor vid Universitetet i Bergen. Projektet har tidigare fått över fyra miljoner kronor från oss eftersom det kommer att svara på viktiga frågor kring hur typ 2-diabetes bäst kostbehandlas. Trots att det är en vanlig sjukdom, saknas nämligen mycket kunskap. När den svenska myndigheten SBU för ett par år sedan granskade området ”Mat vid diabetes” var deras slutsats att det råder en brist på långsiktiga och tillförlitliga studier.

Svårt att få anslag till studier av kost vid typ 2-diabetes

Samtidigt är det viktigt att alla drabbade får veta hur de kan äta för att på bästa möjliga vis motverka följdverkningar av typ 2-diabetes. Sjukdomen ökar risken för hjärtinfarkt, stroke, demens och allvarliga cancerformer som lever- och bukspottkörtelcancer. Därför beslutade Kostfonden år 2020 att ge anslag till studien i Bergen.

Simon Dankel har haft som mål att få med fler center i projektet. Forskare från flera länder har sökt anslag från olika forskningsfinansiärer, men har fått avslag. Den goda nyheten är att studien i Bergen, som Kostfonden har finansierat, rullar på bra. Forskarna har hittills inkluderat närmare 100 personer med typ 2-diabetes i projektet.

Kostfonden garanterar att viktig studie kan slutföras

För att forskarna ska kunna slutföra projektet under 2026, garanterar Kostfonden nu ytterligare ett anslag i slutet av 2025. Anslaget ligger på 830 000 kronor. Det kommer att täcka kostnader för olika prover och en årslön för Kristin Amundsen, doktoranden som driver projektet. Kostfonden uppmuntrar samtidigt forskarna att fortsätta söka medel från andra finansiärer. Går någon annan finansiär in i projektet, kommer Kostfonden att kunna satsa pengarna på annan viktig forskning.

För transparensens skulle vill vi vara tydliga med att Simon Dankel, som är ledamot i Kostfondens vetenskapliga råd, inte var med på mötet då det vetenskapliga rådet tog beslutet.  

Som sagt: Utan alla er som donerar pengar till oss hade det här viktiga projektet aldrig blivit av. Om vi får mer kunskap om vilka olika kostbehandlingar som effektivast motverkar typ 2-diabetes, kommer det att kunna förebygga hjärt-kärlsjukdom, demens och allvarliga cancersjukdomar. Så tack!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner*

*Företagsvänner som stöttar Kostfonden har ingen inverkan på vår verksamhet. Kostfonden tar heller inget ansvar för företagsvänners verksamhet.