Så minskar du på sockret till ditt barn

16 nov. 2020

Vi svenskar får i oss ungefär dubbelt så mycket socker som vi borde. Med lite kunskap kan vi relativt lätt få ner mängderna till hållbara nivåer. Idag ska du få följa åttaåriga Viktor, vars föräldrar har lagt om till ett sockersmart liv. Läs och låt dig inspireras!

År 2018 började vi på Kostfonden att syna sockret kring Världsdiabetesdagen. Förra året skildrade vi hur lätt fem fiktiva personer (Viktor, Wilma, Lucas, Tina och Peter) fick i sig för mycket sött. Många frågade då: vad kan vi äta istället? I år har våra fiktiva personer därför blivit sockersmarta. De har gått i Kostfondens sockerskola, börjat läsa ingrediensförteckningar på alla livsmedel de köper och hittat nya godsaker att äta. Så häng med oss denna vecka och låt dig inspireras! Vi börjar med Viktor, som nu har fyllt åtta år.

Viktors föräldrar gör egen fruktyoghurt

Läste du våra inlägg förra året, kanske du minns Viktor? Han fick i sig 17 sockerbitar under en vanlig vardag, vilket var minst fem fler än vad han borde ha ätit.

Nu har hans föräldrar tänkt om. Istället för den sötade frukostyoghurten får han en hemmagjord variant. Föräldrarna mixar en halv banan med någon deciliter grekisk yoghurt, en knivsudd äkta vaniljpulver och en näve blåbär (de har frysen full sedan de gick all-in i blåbärsskogen i somras). Sedan har det bytt ut Viktors flingor till en granola som är helt fri från tillsatt socker. Förändringen gör skillnad:

Förra årets frukost innehöll nästan 6 sockerbitar. Årets innehåller inget tillsatt socker alls.

Det är en hel del jobb att fixa fruktyoghurten varje morgon, tycker föräldrarna. Den dag det finns en fruktyoghurt som varken innehåller tillsatt socker eller juicekoncentrat i butiken kommer de att vara trogna kunder. I väntan på det mixar de yoghurt för flera dagar åt gången, så spar de tid.

Fem sockerbitar i 0,6 dl lågsockersylt

Skollunchen gillar Viktor bättre i år. Förra året fick han linssoppa. Ingen favorit… I år är det köttbullar med potatismos och lingonsylt:

Viktors lunch förra året och i år. 0,6 dl lågsocker-lingonsylt ger innehåller 5 sockerbitar.

Som ni ser älskar Viktor lingonsylt. Turligt nog har skolkökspersonalen börjat köpa in en lågsockervariant. Annars hade han fått i sig åtta sockerbitar istället för fem.

Farmor bjuder på ett sockersmartare fika

Viktors underbara farmor hämtar honom efter skolan i år igen. Till en början var hon skeptisk när Viktors föräldrar sa att han inte längre fick fika med en massa sött på vardagarna. Nu har hon hittat ett toppenrecept på chokladbollar som både hon och Viktor gillar:

Hon serverar honom...

Ett sockersmartare fika ger 1,5 istället för 9 sockerbitar, men är lika festligt!

...en av bollarna, tillsammans med ett päron och ett glas mjölk. Medan Viktor äter sitt mellanmål sitter de och pratar om livet, skolan och mycket annat. Det är lika mysigt som vanligt!

På kvällen har pappa lagat…

Förra årets middag innehöll en gnutta socker från ketchupen. Årets är helt sockerfri.

…tonfisksås och pasta, som inte innehåller något tillsatt socker alls.

När Viktor vill ha sin sedvanliga kvällsmacka, tar han numera ofta...

Förra årets kvällsmacka, och årets.

...en knäckis istället för sötat bröd. Sedan somnar han glad och nöjd efter en bra dag.

Små förändringar gör stor skillnad

Så hur gick det för Viktor med sockret i år? Jämför man mot förra året....

...fick han inte ens i sig hälften så mycket. 17 sockerbitar blev nu bara 6,5 stycken. Därmed når han nästan WHO:s hälsomål. WHO menar att mindre än 5 procent av alla kalorier bör komma från tillsatt socker, bland annat för att minimera risken för karies. I Viktors fall ligger den gränsen på 6 sockerbitar per dag.

Som du ser spelar förändringen av frukostvanorna och mellanmålet störst roll. I riktig mat är det sällan mycket socker.

I morgon ska du få träffa Wilma igen. Nu går hon tredje året på gymnasiet. Förra året fick hon i sig 28 sockerbitar. Gissa hur många det blir i år? Kika in här i morgon, så får du se hur det går för henne!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner