Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Hur mycket socker får en sextioårig man i sig?

22 november, 2019

Vi på Kostfonden fortsätter att syna sockret. I dag får du träffa Peter, som är 62 år och jobbar som maskinoperatör. Som så många andra, köper han spontant några av de chokladbitar som säljs vid kassan i affären. I dem ryms nästan 15 sockerbitar. 

Det här är vårt sista inlägg i årets granskning av det dolda sockret. Tidigare i veckan har vi berättat om sjuåriga Viktor, tonåringarna Wilma och Lukas, och småbarnsmamman Tina. I dag följer vi Peter. Han finns inte i verkligheten, men i utvecklingen av hans karaktär och matintag har vi på Kostfonden inspirerats av personer i vår närhet. Du kommer att se mängden socker som döljer sig Peters mat som sockerbitar i bilderna.

Marmelad är lika sött som godis

När väckarklockan ringer vid halvsextiden trycker Peter på snooze, men sedan tvingar han sig upp och tar en slät kopp kaffe. Ute är det kallt. Han har glömt att köra in bilen i garaget, så han skrapar rutorna med frusna fingrar innan han far iväg till verkstaden. Där inne är det som alltid varmt och skönt. Han byter om till blåstället och börjar gå igenom veckans ordrar. Vid klockan nio är det frukostrast. Peter äter…

20 gram marmelad innehåller nästan 4 sockerbitar, och brödet 1,5 bitar. 

…två medtagna mackor och dricker ännu en kopp kaffe. Sedan flyter förmiddagen på som vanligt. Vid elvakaffet tar han ett äpple ur fruktkorgen, och vid lunchen blir det…

I Peters lunchlåda fanns en gnutta tillsatt socker, men relativt lite.

…en låda färdigmat. Han tycker matlagning är trist, framförallt som han bor ensam. Matlådorna är bra sätt att få variation.

På eftermiddagen är det veckoplaneringsmöte. Till kaffet serveras…

…havreflarn. När mötet är slut norpar Peter åt sig ett tredje havreflarn, innan han går ut i verkstaden för att köra sista passet för dagen.

Luriga extrapriser i butiken

16.00 stämplar Peter ut. Han behöver lite rostskyddsmedel till bilen och åker till Biltema, innan han handlar middag. I frysen hemma ligger resterna av en köttgryta som han lagade under helgen. Han köper ett paket pasta till det. Framme vid kassan…

Peter köper två Japp (30 gram/styck) och en lite mjölkchoklad (24 gram) för 12 kronor.

…norpar han åt sig några chokladbitar. Magen knorrar och han tar…

…en av chokladbitarna på väg hem i bilen. Middagen blir snabbt klar. För att få smak på köttgrytan (det var inte den bästa han gjort) häller han på en ordentlig dos sweet chilisås.

Sweet chilisås består till 40 procent av socker.

Medan han äter ser han sig omkring. Dammråttorna har börjat dansa i hörnen. Han kör några svängar med dammsugaren, innan han tar…

…de sista chokladbitarna (det är inget att spara på) och drar igång femte säsongen av Game of Thrones. Han avverkar tre avsnitt och somnar först vid halv tolvtiden.

Peter fick i sig 50 procent mer socker än han borde

Denna novemberdag fick Peter i sig…

…totalt 29 sockerbitar eller 92 gram socker, vilket är ungefär 32 gram mer än vad som maximalt rekommenderas. De största sockerbovarna var chokladbitarna. Affärernas extrapriser lurar oss ofta att äta mer godis än vad vi hade tänkt. Godis är svenskens största källa till socker och få inser hur otroligt tätt sockret är packat i både smågodis och choklad. 

Nästa stora bidrag till Peters sockerkonsumtion är sweet chilisåsen, som till 40 procent består av socker. Den tredje största sockerkällan var marmeladen och den fjärde havrekakorna.

Vi är många som skulle behöva skaffa oss bättre sockerkoll. Läs de inlägg vi gjorde i samband med förra årets Världsdiabetesdag via denna länk. Dela och sprid detta! För att vända epidemin av fetma och typ 2-diabetes, skulle vi behöva halvera vår sockerkonsumtion i Sverige.  

Tack för all positiv respons ni har gett på denna granskning!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!