Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Hur mycket socker får en tonårstjej i sig?

19 november, 2019

Denna vecka räknar vi på Kostfonden ut hur mycket socker det döljer sig i fem olika personers mat. I dag kommer du att få träffa Wilma, som är en typisk sjuttonåring.

I går berättade vi om sjuåriga Viktor här på sajten, och om allt socker han fick i sig en vanlig onsdag. Nu lämnar vi ordet åt Ingrid Engquist som går på Värmdö gymnasium i Stockholm. Under en praktik hos Kostfonden har hon beskrivit Wilmas dag. Wilma finns inte på riktigt, men är inspirerad av personer som Ingrid möter i sin vardag. Så här ser Wilmas dag ut:

Mår illa av tanken på att äta kött

Wilma går andra året på gymnasiet och är vegan. Hon har ridit i hela sitt liv, älskar djur och mår illa bara av tanken att äta kött. Till frukost käkar hon därför…

… växtbaserad vaniljyoghurt och vegansk granola, innan hon skyndar iväg till skolan.

I skolan serveras ingen mat, utan kommunen ger istället eleverna ett matkort som de kan använda på restaurangerna i närheten. Wilma går med sina tjejkompisar till närmaste sushiställe, och beställer en 9-bitars sushi. 

Eftersom dricka ingår i lunchen tar hon en Vitamin Well ur kylen, och känner sig nyttig som inte valde Coca-Cola.

Efter skolan åker hon till ridningen, men stannar på Ica för att köpa mellis… 

…som hon käkar på bussen på väg till stallet. 

När hon kommer hem har familjen redan ätit, så hon gör i ordning…

…en nudelsallad med stekt tofu och hennes favorit vegandressing från Bonsan till sig själv.

Någon timme senare dyker Wilma ner i soffan. Då kommer hennes mamma med några nya kakor som hon har hittat i mataffären. De är galet goda. Medan hon dricker sitt te, äter Wilma av kakorna. Hon har dålig koll på hur många det egentligen blir, men vi på Kostfonden har räknat:

Wilma fick i sig 50 procent mer socker än hon borde

Det här var alltså Wilmas dag. Hon fick i sig…

…28 sockerbitar. Wilma har stenkoll på vilka produkter som är veganska, men har (som så många andra) sämre kunskap om sockerinnehållet.

Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer borde Wilma maximalt ha fått i sig 10 procent av alla kalorier från tillsatt socker. Hon åt 2400 kcal, och skulle då maximalt ha ätit 60 gram tillsatt socker eller 19 sockerbitar.

De värsta sockerbovarna var kakorna och den söta drycken till lunch. Sedan kom den sötade yoghurten till frukost och mellanmålet. Om Wilma hade valt naturella varianter av yoghurten och ätit bär till, hade det varit bättre för henne. Till vardags är det också bäst att dricka vatten.

Wilma är en ganska normal tonåring. I morgon ska Ingrid Engquist presentera Lucas för oss, en kille som tänker att han kan äta allt han gillar bara han tränar mycket. Sprid och dela nu detta till alla ungdomar du känner! Vi behöver alla skaffa oss bättre sockerkoll. 

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!