Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Hur mycket socker får en tonårskille i sig?

20 november, 2019

Vi på Kostfonden synar sockret. I dag ska du få träffa Lucas, en tonåring som tänker att det egentligen inte spelar någon roll vad han äter, bara han tränar mycket. I skolan serveras ingen lunch, så han äter hamburgare och dricker läsk på stadens bekostnad. 

Tidigare i veckan har vi berättat om sjuåriga Viktor och sjuttonåriga Wilma. Nu är det dags för Lucas. För att kunna göra en tonåring som honom rättvisa har vi tagit hjälp av Ingrid Engquist som går på Värmdö gymnasium i Stockholm. Under sin praktik hos oss har hon fått beskriva två tonåringars dag och räkna ut sockerinnehållet. Varken Wilma eller Lucas finns i verkligheten, men är inspirerade av personer i hennes närhet. Så här beskriver hon Lucas, som gärna äter det han tycker är gott:

Lucas tar en energidryck till frukost

Lucas går andra året på gymnasiet. Han valde naturlinjen mest för att hans föräldrar ville det. Själv gillar han att bygga muskler och tränar nästan varje dag. Just i dag vaknar han sent och hinner inte äta frukost. Men första lektionen är matte och han behöver energi för att kunna koncentrerar sig, så han handlar en energidryck i farten på väg till skolan.

Efter matten börjar han bli hungrig. Under den korta rasten innan nästa lektion köper han därför… 

…en vaniljmunk i skolkafeterian.

Dricker läsk till lunch på stadens bekostnad

Vid lunchdags bestämmer sig Lucas och hans vänner för att gå till närmsta hamburgerrestaurang. På Värmdö Gymnasium finns ingen skolmatsal, utan eleverna får ett matkort som fungerar som betalning på ett stort antal restauranger. Lucas beställer ett…

…hamburgermål. När han visar upp studentkortet får han en plusmeny gratis, vilket innebär en stor läsk.

När skoldagen äntligen är över drar Lucas till gymmet. Han har sett fram emot att få träna hela dagen. För att orka hela passet köper han… 

…en drickyoghurt på Pressbyrån.

Väl hemma igen värmer Lucas en stor portion…

…kycklinggryta som hans pappa lagat till middag. Sedan sjunker han ner i en fåtölj framför sin favoritserie. Eftersom han körde så hårt på gymmet förtjänar han…

…en Snickers som är kvar från helgen. Han njuter den framför teven.

Nästan en dubbel maximal dagsranson socker

Det var Lucas dag. Totalt fick han i sig 142 gram socker eller…

…44 sockerbitar. Lucas äter som sagt det han gillar. Han är medveten om att mycket är onyttigt, men han tänker att kroppen klarar det när han tränar. Som så många andra glömmer han att kroppen behöver vitaminer, antioxidanter, mineraler och andra näringsämnen för att må bra.

Problemet med tillsatt socker är att det är fritt från viktiga näringsämnen. Därför bör maximalt 10 procent av alla våra kalorier kommer från tillsatt socker, enligt Livsmedelsverket. Lucas får 19 procent av sina kalorier från socker, vilket inte bara ger för lite näring utan även bekymrar hans tandläkare.  

Vi behöver dricka vatten till vardags

När Ingrid beskriv Lucas för oss på Kostfonden, undrade vi först om ungdomar verkligen konsumerar så mycket sött. Men det gör vissa. Lucas är ingen genomsnittsungdom, men många i hans ålder överkonsumerar godis, energidryck och läsk. I Stockholm sker det till och med på stadens bekostnad. Enligt reglerna får man inte köpa söt dryck eller sötsaker för de matkort som ungdomarna får, men väldigt många struntar i det. 

Sprid och dela nu detta, så att fler får sockerkoll. Vi behöver lära oss att dricka vatten till vardags och hålla oss till lördagsgodis. I morgon kommer du att få träffa småbarnsmamman Tina här på sajten. Vi ses då!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!