Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

2,7 miljoner kronor till studie av kost vid typ 1-diabetes

6 december, 2019

Nu har vi återigen fantastiska nyheter. Studien av kost vid typ 1-diabetes, som Kostfonden satsade på att sjösätta för tre år sedan, har nu fått ytterligare ett stort anslag från Skandias forskningsfond, hela 2,7 miljoner kronor. Projektet fyller en viktig kunskapslucka inom vården och kan bidra till att förlänga livet på många drabbade.

De projekt som Kostfonden har satsat på fortsätter att kamma hem stora anslag från andra finansiärer. Här om dagen berättade vi att studien av kost vid magsmärtor, IBS, har fått ytterligare 2,4 miljoner. Nu kan vi glädjande nog berätta att Skandia har anslagit 2,7 miljoner kronor till studien av kost vid typ 1-diabetes.

– Det känns otroligt uppmuntrande att få de här pengarna. Det innebär att vi kan rekrytera flera personer som kan arbeta med studien, vilket gör att projektet kan gå snabbare framåt, säger Anneli Björklund, som är docent och överläkare vid Karolinska Institutet, Centrum för diabetes, Akademiskt specialistcentrum och driver projektet.

Kostfonden gav initialt 600 000 kr till projektet. Sedan gick Skandias forskningsfond in med över 2,8 miljoner, Stockholms läns landsting med 600 000 kronor och Diabetesfonden med 650 000 kr. När nu Skandia anslår ytterligare 2,7 miljoner, innebär det att för varje hundralapp som Kostfonden har satsat på att sjösätta projektet har totalt 1000 kronor gått till den här livsviktiga studien.

Många med typ 1-diabetes behöver sänka blodsockret

Tack vare fantastiska hjälpmedel, som kontinuerliga blodsockermätare och insulinpumpar, har många med typ 1-diabetes fått ett bättre blodsocker. Men enligt den senaste årsrapporten från Nationella diabetesregistret når fortfarande endast en fjärdedel vårdens målvärde, och närmare en femtedel har ett så högt blodsocker att risken för hjärt-kärlsjukdom är mångfaldigad.

I den här studien undersöker forskarna hur kosten påverkar blodsockret vid typ 1-diabetes. Forskningen på området är mycket eftersatt och detta är den största och mest långsiktiga studie som någonsin genomförts.

Så tack alla ni som stöttar oss så att vi kan satsa på livsavgörande forskning! Om du inte redan är månadsgivare till Kostfonden, bli det via denna länk. Så här i juletider tar vi också gärna emot en julgåva. Mer info här. Donationen kommer att bidra till en studie av kost vid typ 2-diabetes, där målet är att få sjukdomen att gå tillbaka så att fler kan leva friska.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!