Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Studie av kost vid magsmärtor får 2,4 miljoner

2 december, 2019

När Kostfonden grundades för fem år sedan satsade vi på en undersökning av hur kolhydrater påverkar magsmärtor, IBS. Studien – som är en av de största i världen på området – har nu fått ytterligare 2,4 miljoner kronor i ALF-anslag.

Mer än en tiondel av befolkningen uppskattas ha problem med återkommande magsmärtor, IBS. Många mår dåligt, både fysiskt och psykiskt. Kosten är en viktig del av behandlingen, men forskare vet för lite om hur kosten ska utformas för att dämpa magsmärtorna. Därför satsade Kostfonden för fyra år sedan på en utvärdering av kolhydraters roll vid IBS (läs mer via denna länk).

Kostfonden gick in med 600 000 kronor i projektet. Samma år fick forskarna 1,94 miljoner från Skandias forskningsfond. Förra året tilldelades projektet 3,83 miljoner från forskningsrådet Forte, och nu kan vi alltså glädjande nog berätta att forskarna har kammat hem ytterligare 2,4 miljoner från ALF (Avtalet om läkarutbildning och forskning).

– Detta anslag betyder att vi kommer att kunna driva studien i mål och göra de analyser vi har tänkt och planerat, säger Magnus Simrén, som är en av forskarna bakom studien och även ledamot av Kostfondens vetenskapliga råd.

Beräknas vara klart om lite över ett år

Av de totalt trehundra patienter som ska inkluderas i studien, har forskarna nu rekryterat tvåhundra. Projektet kommer att pågå ytterligare ett år innan resultaten kan analyseras och publiceras.

– Om allt går som det ska kommer vi att kunna gå i mål i slutet av nästa år, eller i början av 2021, säger Magnus Simrén.

För varje hundralapp som Kostfonden initialt anslog till projektet, har nu alltså andra finansiärer gått in med 1300 kronor. Vi vill tacka alla er som hjälper oss att satsa på stora och välgjorda vetenskapliga studier! Det här projektet kommer att bidra med ny och viktig kunskap.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!