Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

600 000 kr till studien av kost vid typ 1-diabetes

17 november, 2017

De goda nyheterna duggar tätt just nu. Stockholms läns landsting har beslutat att stödja studien av kost vid typ 1-diabetes med totalt 600 000 kronor. 

I september förra året beslutade Kostfonden att stödja en utvärdering av hur kosten kan användas för att sänka och stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes, den form av diabetes som även drabbar barn och unga.

Sedan dess har Anneli Björklund, docent och överläkare vid Karolinska Sjukhuset som ska driva projektet, gjort ett enormt jobb för att samla ytterligare medel till studien. I september nåddes vi av den goda nyheten att Skandia går in i projektet med 2 831 019 kronor. Nu har Stockholms läns landsting via sina så kallade ALF-medel beslutat att satsa totalt 600 000 kronor på utvärderingen. Fantastiskt tycker vi! Ett förbehåll är dock att projektet får etiskt tillstånd, något som krävs för alla kliniska prövningar. Anneli Björklund skriver just nu på etikansökan.

I början av december kommer Vetenskapsrådet också med sitt beslut. Typ 1-diabetesprojektet gick vidare till omgång två i deras utlysning av medel till klinisk forskning. Blir det ett bifall därifrån kommer projektet att utökas och bli till en så kallad multicenterstudie, där fler forskningscentra ingår. Håll tummarna för detta!

Alldeles oavsett kommer projektet att bli den största studien någonsin av hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes. Ett stort tack till alla er som har donerat pengar till oss. Utan er hade aldrig det här projektet sjösatts! Tillsammans stärker vi kosten roll i vården.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!