Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Ett trefaldigt leve för Kostfonden!
Tre fantastiska saker att fira

29 september, 2017

Fram med bubblet! Det är dags att hurra för Kostfonden:
Hurra – det är tre år sedan vi lanserades idag.
Hurra – vi lanserar nu en engelsk sajt.
HURRA – TYP 1-DIABETESPROJEKTET HAR FÅTT 2 831 019 SEK FRÅN SKANDIA!

Det är nog den bästa treårspresent som någon någonsin har fått: 2 831 019 kronor. Vi på Kostfonden hoppar runt av glädje och blåser ut ljusen på vår (sockerfria) treårstårta.

Detta innebär att forskarna på Karolinska sjukhuset nu kan kavla upp armarna och dra igång den största oberoende utvärderingen någonsin av kost vid typ 1-diabetes – ett projekt som sannolikt kommer förlänga livet på många personer. Vi skickar ett obeskrivligt stort tack till Skandia, som ju också fullfinansierade studien av kolhydraters roll vid IBS.

Varje donerad 100-lapp har gett 500 kronor till forskning

På denna vår treårsdag vill vi också skåla med alla er som stöttar Kostfonden och som gör att vi kommer att slå insamlingsrekord i år igen. Vissa av er har troget donerat pengar varje månad ända sedan starten, vilket har betytt oerhört mycket. Det har hjälpt oss att arbeta långsiktigt och strategiskt. För varje 100-lapp som vi har fått från er givare har nu cirka 500 kronor gått till högkvalitativa vetenskapliga studier. Det visar att vår modell fungerar: Kostfonden satsar en viss summa på en studie och när fler finansiärer går in styrs än mer pengar till projekt som kan bidra till att förändra vården i grunden. 

Och det för oss in på Kostfondens andra treårspresent: en sajt på engelska.

Nu satsar vi internationellt

Det skriande behovet av välgjorda koststudier gäller inte bara Sverige, utan hela världen. Överallt ökar problemen med fetma, typ 2-diabetes och alla de sjukdomar som följer i fotspåren av den västerländska kosten, exempelvis hjärt-kärlsjukdom, cancer, demens, allergier och diverse magåkommor.

Behovet av forskning är globalt och forskningen är också internationell till sin karaktär. Resultaten från de studier som Kostfonden finansierar kommer att spridas genom internationella vetenskapliga tidskrifter och kan ligga till grund för effektivare kostråd i alla världens länder. Studien av kost vid typ 1-diabetes kan till exempel påverka vården över hela vår planet och därmed rädda många liv.

Dietary Science Foundation

Eftersom forskningen inte ser några landsgränser, ska inte heller Kostfonden göra det. Ju fler vi blir som finansierar kostforskningen, desto större och mer välgjorda kan studierna också bli. Därför blir Kostfonden på sin treårsdag kosmopolit. Fantastiska Michèle Wilcox har hjälpt oss att översätta vår sajt till engelska, helt ideellt. Det har tagit många timmar – tack Michèle! Det engelska namnet är Dietary Science Foundation och sajten ligger på dietaryscience.org. Så hjälp nu till att sprida budskapet om att vi finns till alla dina engelskspråkiga vänner. Den som vill stödja oss att satsa på flera viktiga koststudier får gärna sälla sig till vår växande skara månadsgivare. Bor du i Sverige gör du det lättast genom att fylla i en autogiroanmälan med BankID . Från utlandet kan man göra en månatlig överföring från sin bank till oss. Läs mer här: Bli månadsgivare.

Nu fortsätter vi att dansa dagen lång. Sedan är det dags för vårt vetenskapliga råd att börja arbeta och utse ytterligare kunskapsluckor att fylla med viktig vetenskap.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!