Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Kostfondens årskrönika 2023: Nya spännande projekt på gång

31 december, 2023

Det är dags att sammanfatta året som gått, men vi på Kostfonden är egentligen mest sugna på att blicka framåt. För 2024 kommer att bli ett spännande år. Myndigheten Vinnova har gett oss anslag till två viktiga pilotprojekt som vi kommer att bedriva. Det är också dags för Kostfonden att hitta nya banbrytande projekt att finansiera och så fyller vi 10 år!

Låt oss ändå börja med en resumé av 2023. Det senaste årets ekonomiska kris syns även hos oss. Det är många som har fått det tuffare. Våra insamlade medel har minskat något, från 1,35 miljoner kronor förra året till cirka 1,25 miljoner kronor i år. Den goda nyheten är att vi samtidigt har fått anslag från Vinnova om totalt 600 000 kronor för två projekt, vilket vi är otroligt glada för!

Kostfonden har deltagit i nysatsning från Vinnova

Under första halvåret 2023 var vi involverade i Vinnovas stora satsning ”Ett nytt recept för matsystemet”. Det var en utbildning i hur man ska tänka för att förändra ett ”system”, i detta fall hela vårt komplexa matsystem. Tillsammans med en rad andra aktörer analyserade vi matsystemet utifrån en viktig fråga: ”Vad är anledningarna till att vi har en utbredd kostrelaterad ohälsa?”

Målet med analysen var att hitta så kallade hävstänger: åtgärder som har potential att förändra matsystemet i grunden. Arbetet har mynnat ut i att vi i november fick ovan nämnda anslag från Vinnova till två pilotprojekt som syftar till förändra matsystemet. Det ena handlar om att vi ska utveckla en digital kurs för att lära bebisar att äta mat. I det andra ska vi testa ett nytt koncept: ”Recept på recept”. Patienter ska få konkret stöd att följa en kostbehandling via en digital receptplattform. Det långsiktiga målet är att läkare ska kunna skriva ut evidensbaserade kostbehandlingar på recept (läs mer via denna länk)

Dags att investera i nya projekt

Dessa två pilotprojekt är en orsak till att vi ser fram emot 2024. En annan är att det är dags för Kostfonden att hitta ny forskning att satsa på. Under 2023 samlade vi in de sista pengarna till vår senaste satsning: studien av kost vid typ 2-diabetes. Den studien rullar nu på i Norge och Sverige. De pengar vi samlade in under 2024 kommer alltså att gå till något nytt banbrytande projekt. Under våren kommer vi att hålla en utlysning där forskare kan ansökan om pengar.

Ett av de områden som vi på Kostfonden gärna skulle se studier inom är kost vid autoimmuna sjukdomar. Många vittnar om att kosten har hjälpt dem att motverka allt från reumatoid artrit (ledgångsreumatism) och psoriasis, till ankyloserande spondylit och inflammatoriska tarmsjukdomar. Därför höll vi våren 2023 ett möte med forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet, där vi pratade om möjligheterna att genomföra sådana studier.

Men det finns flera sjukdomar som kan påverkas av kosten, exempelvis sjukdomar som drivs av höga insulinnivåer i kroppen. Till dem hör polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, som drabbar många kvinnor, men också flera typer av cancer. Exakt vad det blir som Kostfonden kommer att satsa på härnäst vet vi sannolikt framåt sommaren.

Flera studier kommer att publiceras

En annan spännande sak som med säkerhet kommer att inträffa under 2024 är att data från studien av kost vid IBS kommer att publiceras. Det var den första studien som Kostfonden satsade på när vi grundades år 2014. Forskarna offentliggjorde de första preliminära resultaten från studien i juni 2022. Nu är en redogörelse av resultaten inskickad för publikation.

Forskarna som genomfört IBS-studien kommer sannolikt även att publicera resultat från intervjuer med deltagarna, där de har utforskat vad som gör att patienter lyckas följa olika kostråd. Det ska bli intressant att få ta del av de resultaten, för det är en viktig fråga!

Under 2024 kommer också alla data från studien av kost vid typ 1-diabetes att analyseras. Det var den andra studie som Kostfonden satsade på. Den sista deltagaren i studien behandlades under hösten. Har vi tur kommer resultateten att publiceras mot slutet av året, men visa av erfarenhet tror vi snarare att det kommer att ske under 2025.

Kostfonden fyller 10 år

Sist men inte minst: under 2024 kommer Kostfonden att fylla 10 år. Hurra för det! Exakt hur vi ska fira det är ännu inte fastslaget, men vi planerar en digital seminarieserie där forskare som har fått anslag från Kostfonden kommer att berätta om sina projekt.

Det finns alltså mycket att se fram emot under nästa år. Innan vi avslutar den här årskrönikan vill vi passa på att tacka Karin Eldh, som administrerar alla våra gåvobrev, och Michele Wilcox, som översätter texter till vår engelska sajt. Ert ideella arbete är till stor hjälp för oss.

Ett stort tack också till alla er om har stöttat oss under 2023. Vi önskar er ett riktigt Gott Nytt 2024!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!