Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Höga insulinnivåer – orsak till störd ägglossning

Cirka 5-10 procent av alla kvinnor i fertil ålder har polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, där mensen blir oregelbunden och ägglossningen kan utebli. En viktig orsak är förhöjda insulinnivåer i blodet. En par små studier visar att en kost som sänker insulinnivåerna i kroppen kan få igång ägglossningen, men större studier krävs för att etablera en behandling.

När kvinnor drabbas av PCOS kommer en del ägg aldrig att lossna och sväva ner i äggledaren. Istället kan det bildas som ett pärlband av äggblåsor på äggstockarna och mensen blir oregelbunden. Cirka 70 procent av alla kvinnor med PCOS har så kallad insulinresistens; de reagerar dåligt på insulin och följden blir att nivåerna av insulin stiger i blodet. Insulin är känt som det blodsockersänkande hormonet, men det har många fler funktioner; det aktiverar även kroppens tillväxtsystem och höjer halten fritt manligt könshormon i kvinnokroppen. Förhöjda nivåer av fritt testosteron kan i sin tur hindra ägglossningen.

Lägre insulinnivåer i kroppen kan bryta en ond cirkel

Kvinnor med PCOS behöver ofta en hormonbehandling för att gravida, men det lyckas inte alltid. Ett alternativ är att bryta den onda cirkeln genom att på något vis får ner insulinproduktionen. Överviktiga får ofta rådet att gå ner i vikt, eftersom en viktnedgång leder till att kroppen blir mer insulinkänslig. Ett alternativ är att äta en kost som sänker insulinnivåerna. I en australiensisk studie undersökte forskarna effekten av en GI-diet (där alla kolhydrater är långsamma). 95 procent av kvinnorna fick då mer regelbundna blödningar. I jämförelsegruppen, som åt en konventionell lågfettdiet, var samma siffra 63 procent.

I en liten amerikansk studie fick deltagarna istället äta en strikt lågkolhydratkost. Endast elva kvinnor ingick i studien och bara fem fullföljde kostbehandlingen. Alla dessa gick ner i vikt, fick lägre insulinnivåer och lägre testosteronnivåer i kroppen. Två av kvinnorna blev gravida under de 24 veckor som försöket pågick.

Dessa små studier visar att en insulinsänkande kost kan hjälpa vid PCOS, men stora studier saknas helt. Kostfonden vill initiera högkvalitativa studier som jämför effekten av olika blodsockersänkande strategier, exempelvis en GI-kost, strikt lågkolhydratkost och periodisk fasta.

Referenser:

Divergences in insulin resistance between the different phenotypes of the polycystic ovary syndrome (2013)

The insulin-related ovarian regulatory system in health and disease (1999)

Sex hormones, appetite and eating behaviour in women (2012)

Randomized comparison of the influence of dietary management and/or physical exercise on ovarian function and metabolic parameters in overweight women with polycystic ovary syndrome (2011)

Övervikt och fetma minskar kvinnors fertilitet. Viktnedgång och fysisk aktivitet ökar den barnlösas chanser att bli gravid (2003)

Effect of a low glycemic index compared with a conventional healthy diet on polycystic ovary syndrome (2010)

The effects of a low-carbohydrate, ketogenic diet on the polycystic ovary syndrome: a pilot study (2005)