Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Kostfonden ingår i innovationsprogram för bättre folkhälsa

7 december, 2022

Det händer spännande saker! Vi på Kostfonden har tillsammans med en rad andra aktörer blivit antagna till ett nytt innovationsprogram för att förebygga ohälsa. Det drivs av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Målet är att radikalt förändra området ”preventiv hälsa genom mat” så att fler kan leva friska.

I över ett sekel har problemen med bukfetma, typ 2-diabetes och diverse andra livsstilssjukdomar ökat i Sverige. Det görs alldeles för lite på samhällsnivå för att motverka detta. Dessutom saknas det ekonomiska drivkrafter för att jobba preventivt mot olika sjukdomar. Mycket av vårdens resurser går därför till att behandla sådant som vi egentligen inte skulle behöva drabbas av.  

Det här är ett enormt problem. Vi på Kostfonden är därför otroligt glada att myndigheten Vinnova nu testar ett nytt grepp. De har dragit i gång ett stort innovationsprogram med paraplytiteln ”Ett nytt recept för matsystemet”. Det är uppdelat i fem underområden. Två av dem rör vår hälsa: ”Preventiv hälsa genom mat” och ”Hållbara matvanor hos unga”.

Ska skapa en drivkraft för innovation

Ska vi bli friskare behöver vårt dysfunktionella matsystem genomgå en radikal förändring, men det är omöjligt för en enda aktör att åstadkomma en sådan omvälvning. Därför samlar Vinnova nu en hel rad nyckelaktörer som gemensamt ska analysera systemet. Målet är att identifiera vilka hinder som bromsar det preventiva hälsoarbetet och sedan fundera ut vad som går att göra för att överbrygga de hindren.  

Kostfonden är glädjande nog en av de aktörer som blivit uttagna för att jobba med ”Preventiv hälsa genom mat”. Det ska vi göra tillsammans med är Dietisternas Riksförbund, Frisk Mat, Chalmers, Hidden in Grains, Sveriges Stadsmissioner, Livsmedelsakademin, Lunds universitet, Uppsala universitet, Tomelilla kommun och Örebro universitet.

Början på en otroligt spännande resa

I torsdags var det kick-off för programmet. För Kostfondens räkning är det vår verksamhetsansvariga Ann Fernholm som deltar. Ni ser henne i mitten i bilden ovan, som är tagen under kick-offen.

– Jag är otroligt imponerad och inspirerad av den bredd som finns med i programmet. Där finns personer som har kolla på allt från forskning, vård och innovation till kommunikation och hur klassklyftorna i samhället påverkar hälsan, säger hon.

En av de första uppgifterna som gruppen fick var att signalspana och försöka identifiera tecken i tiden som kan visa åt vilket håll området är på väg.

– Det kom fram många intressanta perspektiv. Det ska bli spännande att jobba med så engagerade och kunniga personer, säger Ann Fernholm.

Projektet kommer att löpa under hela våren. I augusti ska gruppen vara klar med sitt analysarbete. Tanken är att man då ska ha enats om ett antal nyckelåtgärder som radikalt kan stärka området prevention genom mat. Sedan går projektet in i nästa fas: att se till att dessa åtgärder faktiskt genomförs så preventionsarbetet kan lyfta. Vi är så glada att få får en chans att vara med på den här resan!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!