Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Kostfonden och Skandia storsatsar:
Studie av kost vid typ 2-diabetes får 8,5 miljoner kronor

25 mars, 2020

Så har vi på Kostfonden ännu en fantastisk nyhet: nu kan studien där personer med typ 2-diabetes ska bli friska rulla igång. Skandia satsar 4,5 miljoner kronor in i den svenska delen av projektet och Kostfonden går in med nästan 4 miljoner under tre år. Det är den största studien hittills av kost vid typ 2-diabetes i Europa och den kommer att bidra med mycket viktig kunskap.

Mitt i det allvar som världen nu befinner sig i vill vi på Kostfonden sprida lite ljus: nu satsar vi på forskning som kan bidra till att vända den globala epidemin av typ 2-diabetes. Tidigare har Kostfonden gett forskare från fem olika europeiska länder resurser att utforma en studie där målet är att – utan hjälp av medicinering – normalisera blodsockret vid typ 2-diabetes. Studien som forskarna har enats om håller mycket hög kvalitet och kommer att svara på viktiga frågor. Därför har Kostfondens vetenskapliga råd beslutat att satsa 4 miljoner kronor i projektet. Samtidigt har Skandia (hurra för dem!) bestämt att stötta de svenska forskarna med totalt 4,5 miljoner kronor. Denna storsatsning gör att studien nu kan rulla igång.

– Vi är väldigt glada och tacksamma att vi får dessa anslag. När patienter får sin diabetesdiagnos är det många som vill veta vad de själva kan göra för att förbättra sitt blodsockervärde och slippa mediciner. Då vill vi kunna rekommendera en kost som är bevisat säker och kan göra att blodsockret normaliseras, säger Neda Rajamand Ekberg, som är överläkare vid Centrum för diabetes i Region Stockholm, och kommer att leda den svenska delen av projektet.

Den ena behandlingen: extrem kalorirestriktion med pulverkost

I studien ska två olika kostbehandlingar jämföras. Det ena är en extrem kalorirestriktion beståendes av pulverdiet under tre månader, följt av antingen en lågfettkost eller lågkolhydratkost under tolv månader. En av forskarna som är med i projektet, Mike Lean, professor i humannutrition vid Glasgow University, har tidigare visat att pulverkosten kan minska vikten med mer än 15 kilo och efter två år hade en tredjedel av deltagare fortfarande ett normalt blodsocker.

– Men för många var det svårt att uppnå en viktnedgång på 15 kilo och vi behöver hitta fler behandlingar som kan ge ett normalt blodsockervärde, säger Neda Rajamand Ekberg.

Den andra behandlingen: en strikt lågkolhydratkost

Den andra gruppen i studien ska därför behandlas med strikt lågkolhydratkost i femton månader. Under de första tre månaderna ska deltagarna äta mindre än 30 gram kolhydrater per dag, för att sedan öka något till under 80 gram/dag under tolv månader.

– Ett antal studier visar att en lågkolhydratkost kan sänka blodsockret och medicinbehovet vid typ 2-diabetes, men vi har ingen studie som undersöker om det kan vara lika bra eller till och med bättre än en kraftig viktnedgång, säger Neda Rajamand Ekberg.

Forskarna ska också undersöka hur de olika kostbehandlingarna påverka de mekanismer i kroppen som orsakar typ 2-diabetes, för att se om patienterna blir friskare.

Studien kräver vårt fortsatta stöd

Nu ska Neda Rajamand Ekberg söka etiskt tillstånd för projektet och påbörja förberedelserna. Det handlar om allt ifrån att säkerställa att det finns frysar att spara prover i, till att anlita personer som kan arbeta med studien och annonsera efter deltagare.

Vi på Kostfonden är otroligt glada att vi – tack vare alla era gåvor – kan stödja det här viktiga arbetet. En tredjedel av summan som vi anslår samlade vi in förra året. Två tredjedelar – cirka 2,66 miljoner – återstår. Så vi behöver ert fortsatta stöd! Vill du också bidra till en friskare värld? Så här hjälper du studien av kost vid typ 2-diabetes bäst:

  • Följ länkarna för att bli månadsgivare eller företagsvän. Regelbundna bidrag hjälper oss att jobba långsiktigt!
  • Gör födelsedagsinsamlingar på Facebook. Då hjälper ni oss även att sprida kunskap om att vi finns.
  • Ge minnesgåvor vid begravningar eller födelsedagsgåvor. Varje enskilt bidrag är ett steg på vägen mot vårt insamlingsmål!
  • Hjälp oss att få in fler månadsgivare. Berätta om Kostfonden och våra ambitioner för dina vänner och bekanta.

Tillsammans kan vi på detta vis förbättra vården av typ 2-diabetes. Om vi kan vända epidemin genom effektivare kostbehandlingar, kommer vi att förebygga allt ifrån hjärt-kärlsjukdom och cancer, till demens, psykisk ohälsa och fertilitetsproblem. Så stöd nu studien och sprid detta inlägg, så att fler kan leva friska. Tack!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!