Kostfondens årskrönika 2020: vi ser fram mot 2021
I jämförelse med övriga samhället har coronapandemins inverkningar på Kostfonden varit lindriga. Vi har lyckats samla in cirka 1,42 miljoner, som kommer att gå till att sjösätta studien av kost vid typ 2-diabetes. Här kommer en resumé av året som gått och allt det vi kan se fram emot under 2021.
2020 har varit ett omvälvande år för de flesta. En del har förlorat anhöriga, andra har förlorat sitt jobb. Många har levt väldigt isolerade och de flesta av oss längtar efter att få krama nära och kära. I jämförelse med allt detta har coronapandemin påverkat Kostfonden lindrigt. Som vi har berättat tidigare har flera studier tillfälligt pausats eller bromsats upp, och vi har även märkt av den ekonomiska nedgången. En hel del månadsgivare och företagsvänner har mejlat och beklagat att de av ekonomiska skäl behöver avsluta sitt givande.
Den goda nyheten är att många månadsgivare och flera företagsvänner samtidigt har tillkommit. Därför har insamlingstappet inte blivit så stort. I jämförelse med 2019 – som var ett rekordår – har Kostfondens insamling minskat med cirka 7,5 procent. Totalt fick vi in runt 1,42 miljoner kronor till livräddande kostforskning, vilket under årets alla omständigheter är glädjande. I tillägg till allt detta är ni många som ger oss pepp och uppmuntrande kommentarer via sociala medier, vilket lyfter oss ännu mer. Så tack för allt stöd vi får!
Ni gör större skillnad än vad ni tror
Vi vill att ni som stöttar oss också ska veta att ni gör typ tio gånger större skillnad än vad ni kanske är medvetna om. De projekt som Kostfonden har bidragit till är både viktiga och håller hög kvalitet. När vi väl har satsat på ett projekt, har andra finansiärer klivit in med mycket större summor än vad vi förfogar över. Studierna av kost vid IBS och typ 1-diabetes har exempelvis fått mer än tio gånger så mycket pengar från andra finansiärer än vad Kostfonden bidrog med i sitt initiala anslag. Så för varje 100-lapp ni har skänkt till dessa projekt, har över 1000 kronor styrts in på viktig forskning. Är inte det en bra ränta, så säg?
Storsatsning på kost vid typ 2-diabetes
År 2020 inleddes också med den glada nyheten att en finansiär går in i ett projekt som initierats med hjälp av anslag från Kostfonden. Skandia beslöt att satsa 4,5 miljoner kronor i studien av kost vid typ 2-diabetes, och Kostfonden anslog samtidigt ytterligare 4 miljoner kronor till projektet. Därmed kunde forskarna påbörja alla de förberedelser som krävs för att dra igång en stor vetenskaplig studie.
Planen var att den svenska och norska delen av projektet skulle inledas i början av 2021, men sen drabbade som bekant coronapandemin. Neda Rajamand Ekberg, forskaren som ska driva den svenska delen av studien, är en av de fantastiska läkare som under året hjälpt till att vårda covid-19-patienter. Därför har projektstarten skjutits upp till senare i vår, när pandemin förhoppningsvis har avtagit i styrka.
Två studier har gått i mål
En annan härlig nyhet som vi har fått ta del av det gångna året är att två av de studier som Kostfonden har bidragit till har gått i mål: studierna av kost vid fetma och fettlever.
Resultaten från fetmaprojektet håller på att analyseras och ska skickas in för publikation under våren. Resultaten från fettleverprojektet har redan skickats till en tidskrift för vetenskaplig granskning, och kommer förhoppningsvis att publiceras i början av 2021. När forskarnas slutsatser går i tryck får vi ta del av dem. Vi ser så mycket fram emot det!
Kostfonden har fortsatt att granska sockret
Förutom att vi har fortsatt bidra till viktig forskning under 2020, har Kostfonden återigen synat sockret. I samband med Världsdiabetesdagen i november satte vi strålkastarljuset på det goda exemplet. Vad kan vi göra för att bli mer sockersmarta? Vi följde fem fiktiva personer som genom relativt enkla knep har fått ner sin sockerkonsumtion: åttaåriga Viktor, tonåringarna Wilma och Lucas, småbarnsmamman Tina och verkstadsarbetaren Peter. Sprid och dela dessa berättelser! Genom det goda exemplet går det att lära sig mycket. Du hittar alla våra inlägg kring socker via denna länk: #synasockret.
Två superkrafter som stöttar Kostfonden
Så här i slutet av det gångna året vill vi på Kostfonden passa på att hylla två superkrafter som på ideell basis hjälper oss massor. Underbara Karin Eld skriver ut och skickar iväg alla gåvobrev: minnesgåvor, julgåvor och födelsedagsgåvor. Fantastiska Michèle Wilcox översätter inlägg till vår engelska sida, dietaryscience.org, ett jobb som tar många timmar i anspråk. Stort tack till er båda! Ert stöd frigör resurser till annat viktigt arbete och betyder enormt mycket.
2021: Vi ser fram emot många spännande nyheter
När vi nu går in i det nya året, håller vi tummarna för att det vaccin som har börjat levereras till äldreboenden ska bita bra. Vi hoppas att det ska ge ett bra skydd mot coronaviruset, så att vi snart kan återgå till en mer normal tillvaro. För Kostfonden kommer 2021 att bli ett spännande år. Förutom att projektet av kost vid typ 2-diabetes ska rulla i gång och resultaten från två studier ska publiceras, kommer ännu en studie sannolikt att gå i mål, studien av kost vid IBS (där har 225 deltagare av totalt 300 nu inkluderats). Dessutom håller vi på att söka medel för ett projekt som syftar till att sprida de kostbehandlingar som har visat sig vara effektiva till så många som möjligt. Håll tummarna för att det ska gå bra!
Nu önskar vi er alla ett Gott Nytt År och hoppas att 2021 ska bringa mycket glädje!
Photo by Jude Beck
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!