Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Ny satsning från Kostfonden:
Vilken kostbehandling är effektivast vid fettlever?

12 februari, 2018

Närmare en fjärdedel av den vuxna befolkningen i världen har fettlever, en sjukdom som ökar i fetmans fotspår. Idag saknas medicinsk behandling och drabbade löper risk att avlida i förtid. Kostfonden delar nu ut 600 000 kronor till forskare som ska undersöka om en strikt lågkolhydratkost eller periodisk fasta kan hjälpa patienter att få bort fettet ur levern.

Det kom in tolv förslag på forskningsprojekt till Kostfonden i samband med utlysningen kring kost vid fetma och typ 2-diabetes. Vi har beslutat att stödja tre av dem med totalt 1,3 miljoner kronor. Idag berättar vi om det första projektet där Hannes Hagström, specialistläkare vid Gastrocentrum på Karolinska universitetssjukhuset, ska undersöka effekten av olika kostbehandlingar vid fettlever.

– Idag finns ingen medicinsk behandling för fettlever. En del patienter utvecklar skrumplever och levercancer. Får man bort fettet ur levern minskar man dramatiskt risken för dessa sjukdomar. Med stor sannolikhet får man även färre fall av svår typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom, som är tätt sammanlänkade med fettlever, säger Hannes Hagström.

Tidigare var fettlever något man främst förknippade med alkoholism, men sjukdomen har ökat kraftigt som en del av fetmaepidemin. Man beräknar att en fjärdedel av världens vuxna befolkning har fettlever och allt fler unga drabbas. Studier från USA visar att en av tio tonåringar har fett i levern, och behovet av levertransplantation bland unga och vuxna har ökat.

Konventionell behandling ger dålig effekt

Dagens rekommendation är att drabbade ska undvika sötade drycker, inte lägga så mycket mat på tallriken och röra på sig, men få lyckas få bort fettet ur levern. Hannes Hagström kommer att undersöka om en strikt lågkolhydratkost, LCHF, eller en periodisk fasta, den så kallade 5:2-dieten, är effektivare behandlingsmetoder.

– Båda de här dieterna är populära. LCHF är spritt över hela världen och 5:2-fasta är populärt i till exempel Storbritannien och Sverige. Vi vill inte uppfinna hjulet på nytt, utan studera dieter som patienterna frågar oss om, säger Hannes Hagström.

En tiondel av alla med fettlever har normal vikt, resten har övervikt eller fetma. Det räcker att drabbade går ner 10 procent av sin kroppsvikt för att i princip allt fett som ligger inlagrat i levern ska brännas bort (de ser fettsprängda leverceller på bilden ovan), men få personer klarar detta sett under en längre tid.

Effektivare kostbehandling av fettlever kan rädda liv

Studien kommer att inkludera totalt 75 personer som med slumpens hjälp delas in i tre olika grupper: LCHF, 5:2-diet eller vanliga kostråd. Försökspersonerna kommer att få stöd att följa kosten i tre månader och förändringarna av mängden fett i levern mäts med hjälp av magnetkamera. Utöver det kommer forskargruppen att undersöka viktminskning, blodfetter och en rad andra riskmarkörer för leversjukdom och typ 2-diabetes. Tolv personer har redan inkluderats i projektet, som beräknas ta 2-3 år att genomföra.

– Pengarna från Kostfonden betyder jättemycket. Det gör att vi nu kan fokusera på projektet och genomföra det snabbare än vad vi annars skulle ha kunnat göra, säger Hannes Hagström.

Kostfondens vetenskapliga råd bedömer att projektet är väldesignat, viktigt för patienterna och samhällsrelevant.

Vi kan satsa på det här projektet tack vare de 240 000 kronor som Romme Alpin donerade till oss i våras. Det har betytt mycket! Vi vill också tacka alla andra företag och privatpersoner som har skänkt pengar och möjliggör detta projekt. Vårt mål är att förebygga sjukdom och effektivare behandlingar av fettlever kan rädda många liv.

I morgon berättar vi om nästa projekt som vi kommer att stödja. Missa inte det!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!