21 november, 2018
Det är underbart med kalas – ju fler desto bättre! Men ha sockerkoll när du fixar festen. Under många barnkalas får barn i sig en alldeles för stor dos av det goda.
Ju mer vi vuxna bullar upp under ett barnkalas, desto mer verkar barnen sprudla. Man skulle önska att de små hade lite mer sunt förnuft; att de föddes myndiga med insikter om sitt eget bästa. Så är det dessvärre inte, och vi vuxna behöver ta ansvar för de små.
Låt oss besöka Stinas kalas. Hon älskar marängsviss och har önskat sig det. Hon äter vad hon tycker är en alldeles lagom portion: 1,5 dl glass, 5 maränger och cirka 1 msk chokladsås. Till det dricker hon ett glas saft. Sedan är det fiskdamm och alla barnen får varsin tablettask och en klubba. Godiset äter Stina på kvällen, framför en film.
Så hur mycket socker har Stina fått i sig via kalasandet? Svaret är nästan 22 sockerbitar.
Stina är fem år och behöver näring för att kroppen ska må bra. Eftersom socker i princip är fritt från näring, bör hon inte få sig mer än maximalt 11 sockerbitar under en dag, Helst ska hon äta mindre än det, bland annat eftersom risken att få hål i tänderna blir lägre ju mindre socker hon äter.
Tim bor några kvarter från Stina. Han är nio år och bjuder istället sina kompisar på ett laserdomekalas. I kalaset ingår pizza, en ”smakis” att dricka, en isglass och en godispåse. Pizza innehåller inget tillsatt socker, men i smakisen är det 5 sockerbitar, isglassen innehåller ungefär 4 stycken och godispåsen runt 30 stycken. Tim orkar inte äta allt godis (hans mamma och pappa norpar en del ur påsen), men han får i sig totalt 28,5 sockerbitar, vilket är 13 för många för en kille i hans ålder.
Som ni ser får barn väldigt snabbt i sig för mycket sött under ett kalas. Här kommer några knep för ett hållbart kalasande, så att barn kan ha roligt utan att riskera sin hälsa:
Ett annat tips är att du kan göra din egen kladdkaka att bjuda på. Recept på det kommer i morgon! Håll utkik på vår sajt då. Och dela detta inlägg. Vi vill inte vara några festdödare, men svenska barn äter alldeles för mycket socker och fler behöver få sockerkoll.
Foto: Cristian Bogdan.