Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Syna sockret dag 12:
Barnkalas – dubbla dagsransonen socker på några timmar

21 november, 2018

Det är underbart med kalas – ju fler desto bättre! Men ha sockerkoll när du fixar festen. Under många barnkalas får barn i sig en alldeles för stor dos av det goda.

Ju mer vi vuxna bullar upp under ett barnkalas, desto mer verkar barnen sprudla. Man skulle önska att de små hade lite mer sunt förnuft; att de föddes myndiga med insikter om sitt eget bästa. Så är det dessvärre inte, och vi vuxna behöver ta ansvar för de små.

22 sockerbitar på ett par timmar

Låt oss besöka Stinas kalas. Hon älskar marängsviss och har önskat sig det. Hon äter vad hon tycker är en alldeles lagom portion: 1,5 dl glass, 5 maränger och cirka 1 msk chokladsås. Till det dricker hon ett glas saft. Sedan är det fiskdamm och alla barnen får varsin tablettask och en klubba. Godiset äter Stina på kvällen, framför en film.

Så hur mycket socker har Stina fått i sig via kalasandet? Svaret är nästan 22 sockerbitar.

Stina är fem år och behöver näring för att kroppen ska må bra. Eftersom socker i princip är fritt från näring, bör hon inte få sig mer än maximalt 11 sockerbitar under en dag, Helst ska hon äta mindre än det, bland annat eftersom risken att få hål i tänderna blir lägre ju mindre socker hon äter.

28,5 sockerbitar på laserdomekalas

Tim bor några kvarter från Stina. Han är nio år och bjuder istället sina kompisar på ett laserdomekalas. I kalaset ingår pizza, en ”smakis” att dricka, en isglass och en godispåse. Pizza innehåller inget tillsatt socker, men i smakisen är det 5 sockerbitar, isglassen innehåller ungefär 4 stycken och godispåsen runt 30 stycken. Tim orkar inte äta allt godis (hans mamma och pappa norpar en del ur påsen), men han får i sig totalt 28,5 sockerbitar, vilket är 13 för många för en kille i hans ålder.

Servera godsaker som är mindre söta

Som ni ser får barn väldigt snabbt i sig för mycket sött under ett kalas. Här kommer några knep för ett hållbart kalasande, så att barn kan ha roligt utan att riskera sin hälsa:

  • Servera god mat istället för sötsaker. Kanske kan ni börja kalaset med några lyxiga snittar?
  • Häll mjölk eller smaksatt bubbelvatten i glasen. Undviker du söt dryck har du sparat in mycket socker. Vill du ändå servera något sött att dricka, välj nyare former av läsk med mindre socker i. Fruktjuice är lika sött som läsk, men innehåller mer vitaminer och antioxidanter, och är därför bättre för kroppen.
  • Utnyttja frukt för att få ett färgsprakande kalas. Kanske kan ni göra ett fruktspett i alla regnbågens färger? Eller servera fruktsallad med grädde?
  • Fyll fiskdammspåsen med popcorn istället för godis. Popcorn innehåller fibrer och mer näring än godis, och är därför bättre än kroppen.

Ett annat tips är att du kan göra din egen kladdkaka att bjuda på. Recept på det kommer i morgon! Håll utkik på vår sajt då. Och dela detta inlägg. Vi vill inte vara några festdödare, men svenska barn äter alldeles för mycket socker och fler behöver få sockerkoll.

Foto: Cristian Bogdan.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!