Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Syna sockret dag 9:
En tvåbarnsfamilj köper 173 liter läsk varje år

16 november, 2018

Tittade ni på Nyhetsmorgon i förrgår när vi dukade upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj hos dem? I så fall förstår ni att vi behövde jobba hårt för att få till detta, för vi släpade dit 173 liter läsk.

Jo, du läste rätt. Räknar man per person så köper vi svenskar i genomsnitt  43,3 liter sockersötad läsk per år. Mängderna har minskat, men det är fortfarande dubbelt så mycket som vi drack på 1960-talet. Utöver det konsumerar vi saft, festis, vitamindrycker och andra sötade törstsläckare.

Hög konsumtion kan ge fettlever

En orsak till att vår läskkonsumtion ökade under 1980- och 1990-talet var att företagen började sälja läsk i 1,5 litersflaskor. När barn tidigare delade på en 33 cl flaska läsk fick de i sig runt 5,5 sockerbitar per person. Numera dricker vissa ungdomar en liter läsk per dag, som innehåller totalt 33 sockerbitar.

Att få i sig så mycket socker är skadligt. I en studie genomförd i Danmark ledde en konsumtion om en liter läsk per dag under ett halvår till en ökning av bukfettet. Dessutom ökade mängden fett i levern, sannolikt eftersom en del av sockret omsätts i levern.

Problem med fettlever ökar över hela världen och i fotspåren vandrar typ 2-diabetes, levercancer och hjärt-kärlsjukdom. Eftersom fettlever kan leda till skrumplever behöver också allt fler levertransplantationer. Här i Norden har antalet personer som behöver levertransplantation på grund av så kallad icke-alkoholrelaterad fettlever trefaldigats sedan mitten av 1990-talet.

Barn mår bäst av vatten

Vill vi förbättra folkhälsan behöver vi agera mot dagens enorma läskkonsumtion. Ett tips till alla politiker: när man införde en skatt på läsk i Berkeley minskade konsumtionen med 21 procent. Världshälsoorganisationen tycker sådana skatter är en bra idé.

Ett tips till alla vuxna: barn mår bäst av att dricka vatten. Ska ditt barn ändå dricka läsk begränsa mängderna till maximalt 2-2,5 dl under en dag och aldrig mer än någon enstaka gång per vecka. Köp små förpackningar som begränsar konsumtionen och välj gärna nya varianter av läsk med mindre socker i. I Loka Crush (flaskan i mitten på bilden ovan) kommer sockret dessutom från juice och drycken innehåller därför mer näring än vanlig läsk, vilket är bättre.

Om ni alla kunde följa detta tips skulle vi vara mycket tacksamma. Då kommer vi bara behöva släpa runt på 52 liter läsk nästa gång vi ska duka upp en svensk tvåbarnsfamiljs sötsaksförbrukning. Så mycket lättare!

Sprid och dela nu denna kunskap. Låt oss jobba gemensamt mot sockret, så att fler kan leva ett friskt liv. På måndag kommer vi att titta närmare på choklad. Hur många sockerbitar tror du att det döljer sig i 100 gram mjölkchoklad?

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!