Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Syna sockret dag 13:
Bästa tipset – baka med halva mängden socker

22 november, 2018

De flesta recept på kakor, bullar och andra bakverk innehåller onödigt mycket socker. Ofta kan du halvera sockermängden, det kommer att smaka lika gott, men bakverket blir bättre för kroppen.

En gång i tiden var socker en extremt dyr vara som få hade råd med. Men ju billigare sockret blev, desto oftare började vi baka sötsaker och desto mer socker hade vi i vår mat. Sakta men säkert blev den söta smaken en del av vår vardag och nu har vi vant oss vid en onödigt söt smak. I en kladdkaka kan närmare hälften av alla kalorier komma från socker och i vanliga kakor ofta 25-35 procent. I de här rånen är socker huvudingrediensen:

Baka själv och reducera sockret

Om du bakar själv kan du pröva att till en början halvera mängden socker i receptet och sedan smaka på degen eller smeten. Räcker det? Ha bara i precis så mycket socker som du tycker behövs för att det ska smaka gott.

När ett barn i Kostfondens närhet skulle baka till ett välgörenhetsfika på skolan, fixade hon en kladdkaka som innehöll mindre än en tredjedel så mycket socker som en köpekladdkaka gör:

Den sålde slut i ett nafs, utan några som helst klagomål från kunderna. Här är receptet:

  • 100gram smör
  • 100 gram mörk choklad, 85 procent
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 ägg
  • 1 msk kakao (om du gillar stark cholkadsmak, hoppa annars det här)
  • 0,5 dl socker

Smält smöret i en kastrull eller mikron. Bryt chokladen i småbitar och rör ner i det varma smöret. Vispa ägg och grädde. Rör ihop socker och kakao, rör ner i smöret och vänd ihop med ägg och grädde. Häll i en smord och bröad form cirka 20 cm i diameter. Är du glutenintolerant eller inte äter spannmål kan du ”bröa” med mandelmjöl, eller klippa till ett runt bakplåtspapper som täcker både botten och kanten. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter, se till att kakan fortfarande är rinnig i mitten. Låt svalna i formen och ställ i kylen över natten. Då stelnar den. Tårtan smakar underbart tillsammans med hallon och grädde, eller lite hemgjord glass.

Snart är det jul och då kan du testa att baka egna pepparkakor med halva mängden socker. Passa också på att byta ut en fjärdedel av vetemjölet mot mandelmjöl, som är mer näringsrikt. Kakorna kommer att bli bättre för kroppen och det fungerar lika bra att baka ut hjärtan, gubbar och gummor.

Dadlar är bättre än socker

Istället för att söta bakverk med vanligt socker, använder många numera dadlar. Det är bättre eftersom dadlar utöver allt socker även innehåller vitaminer, mineraler och fibrer som gör kroppen gott.

Sprid nu detta tips vidare! Genom att minska på mängden socker i recepten kan vi både ha kakan och äta den.

Via denna länk hittar du alla tidigare inlägg där vi har synat sockret. I morgon ska vi avsluta med några riktiga sockervärstingar. Gissa om det kommer att handla om O’boy, nyponsoppa eller både och?

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!