Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Kostfonden firar fem år med glada nyheter om EU–ansökan

12 juni, 2019

Hurra! Idag är det fem år sedan som vi grundade Kostfonden och klubbade den första versionen av våra stadgar. Det firar vi med en spännande nyhet: projektet kring kost vid typ 2-diabetes har gått vidare till en andra omgång i ansökan om EU-pengar. Dagen till ära ska alla forskarna i projektet träffas i Stockholm för att spika de sista detaljerna i utformningen av studien.

Det känns smått magiskt att Kostfonden nu firar fem år. Alla ni fantastiska som har stöttat oss genom åren har gjort att vi har kunnat dela ut totalt 3,6 miljoner kronor till olika forskningsprojekt. Vi har satsat på studier i världsklass av kostens effekter vid: IBS, typ 1-diabetes, fettlever, fetma och typ 2-diabetes. Dessutom har vi finansierat ett projekt som ska undersöka hur sockerkonsumtionen påverkar vikten

Gått vidare till omgång två i EU-ansökan

Det flesta av projekten har redan dragit igång, och många har kommit mer än halvvägs. Studien av kost vid typ 2-diabetes, som planeras bli den största hittills på området i Europa, kräver dock mer finansiering. Där har vi nåtts av en riktig god nyhet: projektet har gått vidare till andra omgång i utlysningen av anslag inom EU:s initiativ JPI a healthy diet for a healthy life39 projekt ansökte om pengar och 20 har gått vidare. Det innebär att forskarna nu ska lämna in ännu en ansökan, som beskriver projektet mer detaljerat.

Lämpligt nog träffas alla forskarna i dag i Stockholm för att diskutera just dessa detaljer. De ska till exempel spika vilka prover de ska ta på deltagarna och hur de ska stödja deltagarna att följa kostbehandlingen. (De stora dragen i studien är redan utmejslade, läsa om dem via denna länk). 

Håll tummarna för EU–ansökan 

I början av juli ska Simon Dankel skicka in den andra ansökan och under hösten får vi veta om projektet verkligen får ett EU-anslag. Vi på Kostfonden kommer att ha svårt att jobba under tiden, eftersom vi kommer att hålla våra tummar så hårt! Gör det ni också.

Ett fyrfaldigt hurra för Kostfonden och alla ni stöttepelare som bär upp oss genom era gåvor. Tillsammans gör vi skillnad!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!