Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes:
Forskare planerar den största studien någonsin

12 december, 2018

I januari i år gav Kostfonden ett anslag till planeringen av en studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes. Nu har forskarna återigen träffats och filat på detaljerna till det som ska bli den största utvärderingen någonsin på området.

Under lång tid har personer med typ 2-diabetes uppmanats att minska på mängden fett och kalorier i maten för att hålla vikten i schack. Under de senaste åren har dock flera mindre studier visat att det istället kan vara effektivare att begränsa mängden kolhydrater i maten. En strikt lågkolhydratkost dämpar blodsockersvängningarna och minskar behovet av blodsockersänkande läkemedel. När forskare nyligen gjorde en systematisk genomgång av vetenskapen på området blev också slutsatsen att ju mindre kolhydrater personer med typ 2-diabetes äter, desto stabilare ligger blodsockret.

Kostråd behöver utvärderas i stor studie

För att ett kostråd ska kunna rekommenderas allmänt, behövs dock flera stora studier där de långsiktiga effekterna och risken för biverkningar utvärderas. Därför gav Kostfonden i början av året 100 000 kronor till Simon Dankel, forskare vid Institutionen för klinisk forskning vid Universitetet i Bergen, för att leda planeringen av en internationell studie på området.

Möte för att planera detaljerna

Forskarna träffades första gången under juni månad och nu har de träffats igen för att diskutera detaljerna kring studien. Vilka kostbehandlingarna ska jämföras? Vilka blodvärden ska mätas? Hur kan man bäst få deltagarna att följa en kost under en lång tid?

Gruppen som tidigare bestod av forskare från Norge, Danmark och Sverige (se tidigare inlägg), har utökats med Michael Lean, nutritionsforskare vid Universitetet i Glasgow, och Christina Holzapfel, nutritionsforskare vid Tekniska universitetet i München. Nästa steg är att skriva klart en ansökan för projektet och under 2019 söka anslag för studien från olika forskningsfinansiärer i de respektive länderna. Forskarna kommer också att skicka en ansökan till Kostfonden för fortsatt stöd.

Det är en viktig boll som har satts i rullning. Målet är att få till den största studien någonsin av en lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes. Stötta oss, så att vi kan hjälpa dem att finansiera detta angelägna projekt!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!