Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Typ 1-diabetesstudie till steg 2 hos Vetenskapsrådet

13 juni, 2017

Glada nyheter! Forskarna bakom studien av kost vid typ 1-diabetes, som Kostfonden just nu satsar på, har gått vidare till andra omgången i Vetenskapsrådets utlysning av medel till klinisk behandlingsforskning.

Vetenskapsrådet är den myndighet i Sverige som finansierar grundforskning. Sedan några år tillbaka har de en speciell pott pengar för klinisk behandlingsforskning, med syftet att stödja större kliniska studier som är ”motiverade av hälso- och sjukvårdens behov och har stor patient- och samhällsnytta.”

I februari skickade Anneli Björklund vid Karolinska sjukhuset, som ska driva studien av kost vid typ 1-diabetes, en ansökan till Vetenskapsrådet för att få ta del av dessa pengar. Kostfonden kommer att bidra med minst 600 000 kronor till studien, men det behövs ytterligare några miljoner innan projektet är i hamn. I den första ansökningsomgången ville Vetenskapsrådet ha in skisser på olika projekt. Utifrån dessa skisser har de nu sållat ut projekt som de vill gå vidare med och Anneli Björklund har ombetts komma in med en mer detaljerad ansökan i september.

Först efter andra ansökningsomgången kommer det att avgöras vilka projekt som verkligen får stöd, men detta är ett viktigt första steg. Kostfonden håller tummarna för att Vetenskapsrådet ska stödja projektet! Det har utan tvekan stor patient- och samhällsnytta, men konkurrensen om dessa medel är stenhård.

Utöver detta har forskarna ansökt om medel från bland annat Stockholms läns landsting, AFA och Hjärt-lungfonden. Medan vi väntar på svar från alla olika forskningsfinansiärer fortsätter vi att samla medel till studien. Alla bidrag är välkomna och viktiga!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!