Yvonne blev fri från typ 2-diabetes med matens hjälp

Med matens hjälp blev Yvonne fri från typ 2-diabetes

På läkares rekommendation genomgick Yvonne Sternberg en fetmaoperation, men trots ingreppet blev hennes typ 2-diabetes bara värre och värre. Först när hon på eget bevåg lade om till en strikt lågkolhydratkost normaliserades hennes blodsocker. Nu är hon 25 kilo lättare och har efter 15 år med typ 2-diabetes inga symptom av sjukdomen.

I vården ses det som normalt att personer med typ 2-diabetes sakta blir allt sämre. De behöver mer och mer läkemedel och de flesta dör för tidigt. Vi på Kostfonden vill förändra detta. Vi vet att många skulle kunna bli friska med hjälp av effektivare kostbehandlingar. Därför bidrar vi nu till sjösättandet av Europas största studie någonsin av kost vid typ 2-diabetes. Du får gärna hjälpa oss i det arbetet. Lyssna bara till Yvonnes historia:

2002, året när Yvonne fyllde 38, var hon ofta på ett uselt humör och så trött att hon helst sov dygnet runt. Hennes man, som är läkare, tog henne till sin vårdcentral och testade hennes blodsocker. Hans misstankar bekräftades: Yvonne hade utvecklat typ 2-diabetes.

– Jag blev chockad och det kändes hopplöst. Jag förstod att jag antagligen skulle förlora fötter och njurar, eller bli blind, säger Yvonne.

I sitt jobb som undersköterska har Yvonne på nära håll sett vad som händer när ett högt blodsocker förstör blodcirkulationen.

– Jag har plockat svarta tår som har ramlat av. Jag har jobbat på transplantation. Jag har sett människor bli blinda, säger hon.

Genomgick en fetmaoperation i onödan

För att få bukt med sjukdomen började hon äta enligt rekommendationerna: kalorisnålt med en liten andel fett i maten.

– På morgonen åt jag till exempel en liten portion gröt med bär. Till en början blev det bättre, men i längden spelade det ingen roll. Sjukdomen blev bara värre och värre.

I ett desperat försök att vända sjukdomsförloppet genomgick Yvonne 2006 en fetmaoperation, en så kallad gastric bypass. Hon rasade i vikt och blodsockret normaliserades ett tag.

– Men sen började kilona smyga sig på igen och diabetesen kom tillbaka som ett brev på posten, säger hon.

En dramatisk förändring

Trots en stark vilja att försöka hålla vikten, blev ofta lassen av pasta på tallriken alldeles för stora. I takt med att kilona återigen lade sig på kroppen, steg blodsockret. Yvonne fick testa diabetesläkemedel efter diabetesläkemedel.

– När medicinerna inte längre hjälpte sa min läkare att jag behövde insulin. Men jag vet vad som händer då. Man blir bara hungrigare och vill äta ännu mera. Så blir man tjockare, säger Yvonne.

Hon bad läkaren om att få vänta med insulin i ett par månader. Sedan gick hon hem och rensade kylskåp och skafferi: hon slängde eller gav bort all mat som var rik på kolhydrater.

– Jag tänkte: ”Jag måste hitta ett alternativ.” I bokhyllan stod boken ”Låt bönorna förändra ditt liv.” Den läste jag och började äta en LCHF kost som var rik på baljväxter.

Vid återbesöket hos läkaren några månader senare hade långtidsblodsockret, HbA1c, sjunkit dramatiskt: från 75 mmol/mol till 52 mmol/mol.

Detta är två år sedan. Idag är Yvonne 25 kilo lättare, helt medicinfri och det syns inte längre något spår av hennes typ 2-diabetes i hennes blod.

– Jag tycker det är så häftigt. Efter att ha haft diabetes i 15 år betraktar jag mig inte längre som sjuk, säger Yvonne, som idag är moderator för Facebookgruppen Smarta diabetiker.

Yvonne mår också bättre på en rad andra vis. Sedan barndomen har hon haft en smärtsam inflammation i sina fötter. Både den och en psoriasisliknande sjukdom i huden som hon haft problem med, har läkt ut.

Lågkolhydratkost ska utvärderas i stor studie

Visst är detta en fantastisk historia? Vad Kostfonden tycker är fel är att det tog 15 år innan Yvonne fick effektiva kostråd som kunde vända hennes sjukdom. I onödan genomgick hon en fetmaoperation, som försämrar hennes näringsupptag och dessutom varit kostsam för samhället.

Yvonne borde ha fått effektiva kostråd, som kunde hjälpa henne att bli frisk, samma dag som hon fick typ 2-diabetesdiagnosen. För att det ska bli så krävs bättre vetenskapliga studier. Därför bidrar Kostfonden just nu till Europas största utvärdering någonsin av kost vid typ 2-diabetes. Forskare i fem olika europeiska länder ska jämföra effekten av en strikt lågkolhydratkost och en kalorisnål pulverkost. Du kan läsa mer här.

Vill du bidra till detta viktiga projekt, så att fler personer kan få hjälp utan att behöva genomgå fetmaoperationer? Bli månadsgivare till oss via denna länk. Som månadsgivare hjälper du oss att arbeta långsiktigt för att förebygga sjukdom.

Foto: Anette Andersson

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner