Kostbehandlingar kan sannolikt spela en större roll inom sjukvården än vad de gör i dag, men kunskapsluckorna är stora. Länge har vårdens kostråd haft som mål att sänka kolesterolnivåerna i blodet, men kunskap om kroppens biokemi visar att vad vi äter kan påverka mycket mer: tarmflora, blodsocker, insulinnivåer, halterna av vissa tillväxtfaktorer och signalämnen, och ämnesomsättningen inuti cellen. Det i sin tur har potential att påverka förloppet av en rad olika sjukdomar. Via länkarna nedan kan du läsa om olika sjukdomar och några av de kunskapsluckor som skulle behöva utvärderas med vetenskapliga studier.
Kopplade till blodsocker- och insulinnivåer:
|
|
|
|
|
Polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
Kopplade till tarmfloran eller läckande tarmar:
|
|
Kopplade till ämnesomsättningen och signalsubstanser i hjärnan:
|
|
Övriga sjukdomar och funktionshinder:
|