Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på Kostfondens nyhetsbrev

Följ Kostfondens senaste framsteg och nyheter i vårt nyhetsbrev.

* = obligatoriskt fält

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Magbesvär allt vanligare – effektiv behandling saknas

Cirka en av tio svenskar har magsmärtor orsakade av tarmsjukdomen IBS. Sjukdomen blir allt vanligare och ingen vet vad som orsakar den. En ny kost kallad FODMAP har visat lovande resultat. En del talar också för att en glutenfri kost eller en lågkolhydratkost kan ha en lugnande effekt på magen. Fler vetenskapliga studier behövs för att utröna vilken kost som fungerar bäst och som är lättast att leva med. Under 2015 satsar Kostfonden på forskning kring IBS. 

Att leva med IBS (Irritabel Bowel Syndrome) är ofta smärtsamt. Dagar när magen gör uppror kan det vara svårt att gå till arbetet. En del vågar inte lämna hemmet av risken att inte hinna till en toalett i tid. Att få fram en effektiv behandling för barn och unga är också viktigt eftersom en del hamnar efter i skolan. Forskning kopplar även magproblem hos barn till en ökad risk för psykisk ohälsa: Functional Abdominal Pain in Childhood and Long-term Vulnerability to Anxiety Disorders.

Idag finns ingen etablerad behandling för IBS. En studie från december 2013 visar att en diet som kallas FODMAP kan hjälpa: A Diet Low in FODMAPs Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome. Dieten är utvecklad av australiensiska forskare och går ut på att minimera mängden av vissa växtfibrer, sockerarter och sockeralkoholer i kosten. Du kan läsa mer om den kosten här: Low FODMAP diet for Irritable Bowel Syndrome.

Gasbildande bakterier livnär sig på kolhydrater

En annan kost som enligt många vittnesmål kan få effekt på magen är en lågkolhydratkost. En liten studie från 2009 visar att 10 av 13 personer som åt en strikt lågkolhydratkost under fyra veckor fick bättre fungerande mage: A Very Low-carbohydrate Diet Improves Symptoms and Quality of Life in Diarrhea-Predominant Irritable Bowel Syndrome. En förklaring till varför en lågkolhydratkost kan hjälpa är att gasbildande tarmbakterier livnär sig på kolhydrater. För mycket kolhydrater i kosten gör att dessa bakterier frodas.

En ny tes som växer fram är också att magproblemen skulle kunna orsakas av en glutenkänslighet.

Det behövs bättre kunskap om hur olika kostbehandlingar kan påverka IBS. År 2015 finansierade Kostfonden, tillsammans med Skandias forskningsfond, en studie som utvärderar kolhydraters roll vid IBS. Studien pågår just nu på Sahlgrenska i Göteborg. Resultaten från den studien beräknas komma 2018 eller 2019.