Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Seminarium om socker på riksdagen:
Kostfonden uppmanar till kraftfulla åtgärder mot sockret

24 april, 2019

Inför ett nationellt mål för sockret: en maximal förbrukning om 25 kg socker per person och år. Det förslår Kostfonden i dag under ett lunchseminarium på riksdagen. Vi lämnar samtidigt över en rapport med totalt åtta förslag på vad regering och riksdag kan göra för att minska sockerkonsumtionen.

Halva den svenska vuxna befolkningen har nu övervikt eller fetma och  Sveriges regering och riksdag behöver agera för att vända utvecklingen. Förutom att fetma ökar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens, kopplar numera vetenskapliga studier fetma och diabetes hos gravida till en ökad risk för att barnet ska ta skada, bland annat födas för tidigt, få medfödda hjärtproblem och utveckla autism, cp-skada och epilepsi.

– Överkonsumtionen av socker är en viktig orsak till fetman. För att nästa generations barn inte ska ta skada behövs insatser lika kraftfulla som de som en gång minskade rökningen, säger Ann Fernholm, grundare av Kostfonden.

Rapport om socker överlämnas till riksdagen

Under vår kampanj #synasockret dukade Kostfonden i höstas upp den mängd sötsaker som varje år produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj på Mynttorget vid riksdagen (bilden ovan). Genom detta fick vi kontakt med den socialdemokratiske riksdagsledamoten Mats Wiking. Tillsammans med Ulrika Jörgensen (M) bjuder han idag in till ett lunchseminarium om socker, där Kostfondens grundare Ann Fernholm ska delta tillsammans med Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa, GIH, och Susanna Almström, Hälsofrämjandet, som bland annat driver projektet En sockersmart skola.

I samband med seminariet lämnar Kostfonden över en rapport: Ett sockersmart Sverige: Hur minskar vi den skadliga överkonsumtionen av socker? Baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer uppmanar vi riksdagen att införa ett nytt nationellt mål: att sockerförbrukningen i Sverige ska minskas till maximalt 25 kg socker per person och år, vilket är ungefär 15 kg mindre än vad vi förbrukar idag. Dessutom föreslår vi:

  • att mängden tillsatt socker ska anges på livsmedel
  • att kostråden kring socker ska följas i alla offentliga måltider
  • skatt på söt dryck och godis, subventionering av grönsaker
  • en översyn av förpackningsstorleken på söt dryck och godis
  • en reglering av marknadsföringen av sötsaker mot barn
  • avsättning av medel för informationskampanjer kring socker
  • forskning som utreder kunskapsluckor kring sockrets hälsoeffekter

Vill du också se seminariet? Du kan följa det live 12.00-13.30 via denna länk: https://www.facebook.com/SiFyrbodal/

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!