Seminarium om socker på riksdagen: Kostfonden uppmanar till kraftfulla åtgärder mot sockret
Inför ett nationellt mål för sockret: en maximal förbrukning om 25 kg socker per person och år. Det förslår Kostfonden i dag under ett lunchseminarium på riksdagen. Vi lämnar samtidigt över en rapport med förslag på vad regering och riksdag kan göra för att minska sockerkonsumtionen.
Halva den svenska vuxna befolkningen har nu övervikt eller fetma. Sveriges regering och riksdag behöver agera för att vända den utvecklingen. Förutom att fetma ökar risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens, kopplar numera vetenskapliga studier fetma och diabetes hos gravida till en ökad risk för att barnet ska ta skada. Det finns bland annat kopplingar till att födas för tidigt, få medfödda hjärtproblem och att utveckla autism, cp-skada och epilepsi.
– Överkonsumtionen av socker är en viktig orsak till fetman. För att nästa generations barn inte ska ta skada behövs insatser lika kraftfulla som de som en gång minskade rökningen, säger Ann Fernholm, grundare av Kostfonden.
Kostfonden överlämnar rapport om socker till riksdagen
Under vår kampanj #synasockret dukade Kostfonden i höstas upp den mängd sötsaker som livsmedelsindustrin varje år producerar åt en svensk tvåbarnsfamilj på Mynttorget vid riksdagen (bilden ovan). Genom detta fick vi kontakt med den socialdemokratiske riksdagsledamoten Mats Wiking. Tillsammans med Ulrika Jörgensen (M) bjuder han idag in till ett lunchseminarium om socker. Kostfondens grundare Ann Fernholm kommer att delta tillsammans med Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa, GIH, och Susanna Almström, Hälsofrämjandet, som bland annat driver projektet En sockersmart skola.
I samband med seminariet lämnar Kostfonden över en rapport: Ett sockersmart Sverige: Hur minskar vi den skadliga överkonsumtionen av socker? Baserat på Livsmedelsverkets rekommendationer uppmanar vi riksdagen att införa ett nytt nationellt mål: att minska sockerförbrukningen i Sverige till maximalt 25 kg socker per person och år. Det är ungefär 15 kg mindre än vad vi förbrukar idag. Dessutom föreslår vi:
- krav på att livsmedelsindustrin ska ange mängden tillsatt socker på livsmedel
- att kostråden kring socker ska följas i alla offentliga måltider
- skatt på söt dryck och godis, subventionering av grönsaker
- en översyn av förpackningsstorleken på söt dryck och godis
- en reglering av marknadsföringen av sötsaker mot barn
- avsättning av medel för informationskampanjer kring socker
- forskning som utreder kunskapsluckor kring sockrets hälsoeffekter
Vill du också se seminariet? Du kan följa det live 12.00-13.30 via denna länk: https://www.facebook.com/SiFyrbodal/
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!