Styrelse

Fredrik Sjödin

Ordförande

Fredrik Sjödin

Fredrik Sjödin arbetar som riskkapitalist och affärsängel. Han är engagerad i frågor som rör kost, hälsa och sjukdom och är övertygad om att välgjorda koststudier bidrar positivt till folkhälsa, livskvalitet och hälsoekonomi i Sverige och övriga världen. Fredrik har därför medverkat till att grunda och driva Kostfonden.

Ann Crafoord Ingvar

Vice ordförande

Ann Crafoord Ingvar

Ann Crafoord Ingvar är utbildad ekonom och hon jobbade under många år på SEB. Ett intresse för människors hälsa fick henne att läsa till sjuksköterska 1999. Hon har bland annat arbetat på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus och vårdcentral. Som verksam i vården ser Ann det som ett stort problem att det vetenskapliga underlaget för att ge kostråd till personer med typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom, cancer och andra sjukdomar är bräckligt. Hon engagerar sig i Kostfonden eftersom vetenskapen på kostområdet behöver stärkas. Vårdpersonal måste få reda på vilka kostråd som effektivast kan hjälpa patienterna att leva så friska som möjligt.

Andreas Eenfeldt

Ledamot

Andreas Eenfeldt

Andreas Eenfeldt är läkare och specialist i allmänmedicin. Han driver de internationella hälsosajterna DietDoctor.com och Hava.co, som har många miljoner besökare varje månad. Under många år har han rekommenderat en strikt lågkolhydratkost till patienter med framför allt typ 2-diabetes och övervikt. Från sina läsare har han fått tusentals mejl. De vittnar om att kosten även kan påverka allt från vanliga magbesvär och migrän till allergier och inflammatoriska sjukdomar. Han engagerar sig i Kostfonden eftersom ett bättre vetenskapligt stöd för olika kostbehandlingar kan göra att fler människor kan få en effektivare hjälp i sjukvården. I dagsläget får många symptomdämpande piller mot sjukdomar som en livsstilsändring i vissa fall kan bota.

Ann Fernholm

Ledamot

Ann Fernholm

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare av bland annat böckerna Ett sötare blod, Fejkmaten och Stora boken om barn och mat. Hon har disputerat i biokemi och har sedan år 2009 bevakat området kost och hälsa. Det arbetet har övertygat henne om att kostbehandlingar kan spela en mycket större roll i vården än vad de gör idag. Hon var med och grundade Kostfonden 2014 eftersom mer högkvalitativ forskning är nödvändigt för att effektiva kostbehandlingar ska kunna börja användas i vården.

Ewa Meurk

Ledamot

Ewa Meurk

Ewa Meurk är företagsledare, entreprenör och utbildad civilingenjör. Hon har de senaste 25 åren startat och drivit ett antal bolag, främst inom IT-branschen. Insikten om att den mat vi äter påverkar förmågan att prestera, fick henne att utbilda sig inom näringslära, funktionsmedicin och beroendeterapi. Numera driver hon företaget Elitista som hjälper företag, ledningsgrupper och privatpersoner att lägga upp strategier för hur de ska bli friskare och effektivare. Ewa Meurk är engagerad i Kostfonden eftersom effektivare kostbehandlingar kan förebygga sjukdom och därmed kostsamma sjukskrivningar. Hon är också hjärnan bakom den sockerfria dagen, 12 oktober, med målet att uppmärksamma vilka positiva hälsoeffekter ett liv fritt från socker kan få.

Gunilla Eldh

Suppleant

Gunilla Eldh

Gunilla Eldh är medicinjournalist och författare. Under många år arbetade hon på Dagens Nyheter. Som frilansjournalist har hon sedan 2006 bevakat området kost, livsstil och hälsa för bland annat Forskning & Framsteg, Fokus, Läkemedelsvärlden, Dagens Medicin och tidningen Vårdguiden. Tillsammans med hjärnforskaren Martin Ingvar har hon författat bokserien ”Hjärnkoll” om våra stora folkhälsoproblem, bland annat Hjärnkoll på vikten. Bokserien har sålt i över 100 000 exemplar och har getts ut i åtta olika länder.

Var med och bidra

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD

Tack vare regelbundna gåvor från månadsgivare kan Kostfonden kontinuerligt stödja studier och planera framtida satsningar. Vill du hjälpa oss att lyfta forskningen?

Företagsvänner