Nya medlemmar i Kostfondens vetenskapliga råd

18 aug. 2023

Kostfonden vetenskapliga råd har stärkts med två nya medlemmar. Vi välkomnar Simon Dankel, professor i medicin/näringsbiokemi vid universitetet i Bergen, som ny ledamot och Jenny Odeberg, avdelningschef vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), som ny suppleant.

Det är med glädje som vi kan berätta att Kostfondens vetenskapliga råd har fått en ny ledamot och en ny suppleant. Låt oss presentera dem närmare.

Vill förstå varför moderna mat orsakar fetma

Vår nya ledamot är Simon Dankel, som ni har kunnat läsa om tidigare här på sajten. Kostfonden har finansierat två av de studier som han projektleder: kost vid fetma och kost vid typ 2-diabetes. Att Simon Dankel utforskar hur maten påverkar vår hälsa beror delvis på en insikt han fick när han flyttade från en matkultur till en annan:

– Jag bodde i Frankrike under ett år och där fick jag upp ett intresse för mat och matkultur. Sedan drog jag till USA för att gå på college. Där upplevde jag den totala motsatsen till fransk matkultur. Nästan all mat var snabbmat. När jag sedan kom hem till Norge igen blev jag chockerad, för jag insåg att samma sak höll på att hända i Norge som i USA.

I sin forskning fokuserar Simon Dankel på att försöka förstå varför allt fler får fetma och typ 2-diabetes av den moderna maten. I flera fall har hans studier gett resultat som bryter mot den etablerade synen inom kostområdet. Till exempel visar studien av kost vid fetma att många kan äta en närmast normal mängd mat och ändå gå ner i vikt. Nyckeln tycks vara att äta naturlig mat.

– Som forskare ska du alltid vara skeptisk och kritisk mot den kunskap vi har. Sedan ska man försöka tänka utanför boxen och förstå vad det är som vi inte förstår. Inom nutritionen har vi i många fall dragit slutsatser som är för starka för det vetenskapliga underlag vi har, säger Simon Dankel.

Gillar att kartlägga evidens och kunskapsluckor

Jenny Odeberg är i grunden biolog. Hon doktorerade vid Karolinska Institutet på samspelet mellan virus och vårt immunförsvar. Sedan insåg hon vilken kraft det finns i att sammanställa vetenskapen inom ett område för att förstå vilken kunskap som finns och vad som saknas. Sedan 2011 arbetar hon vid SBU, den myndighet i Sverige som har till uppgift att gå igenom den vetenskapliga grunden för olika sociala insatser och behandlingar inom vården. Numera är hon chef för en av de avdelningar på SBU som arbetar med kunskapsutvärderingar.

– Det publiceras otroligt mycket artiklar och vetenskapliga studier. För beslutsfattare är det helt omöjligt att följa med i allt som kommer. Därför är det viktigt med systematiska översikter som kan visa vad det finns för vetenskapligt underlag, eller om det inte finns något underlag.

De kunskapsutvärderingar som Jenny Odeberg har jobbat med gäller allt från kvinnohälsa och äldreomsorg, till epilepsi och mat vid fetma. Hon ser stora vinster med Kostfondens syfte: att stärka kostforskningen.

– Vi blir äldre och många har problem med hälsan. Om kosten kan hjälpa till att förhindra utvecklingen av sjukdomar är det väldigt resurssparande. Men det är viktigt att veta vad som egentligen fungerar. Kanske kan det också finns flera olika alternativ att välja mellan?

Stärker vårt vetenskapliga råd

Simon Dankel och Jenny Odeberg har kunskaper och erfarenheter som är viktiga för Kostfondens vetenskapliga råd. Simon Dankel vet bland annat vad som krävs för att kunna genomföra en stor koststudie (för det är en stor utmaning). Jenny Odeberg har koll på vilka krav SBU har på vetenskapen. Kostfondens mål är att de studier som vi bidrar till ska uppfylla SBU:s kvalitetskrav, så att den vetenskapliga grunden för olika kostbehandlingar kan bli stabilare.

Det vetenskapliga rådets arbete är helt ideellt och vi är otroligt tacksamma för att Simon Dankel och Jenny Odeberg vill bidra till det!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner