Med en julgåva till oss stöttar du hälsan

16 dec. 2022

Koststudier som bryter ny mark har svårt att få anslag. Därför utfärdar vi på Kostfonden nu garantier: om inga andra finansiärer stöttar studier som vi har bidragit till, så kliver vi in med mer pengar. Önska dig en julgåva till oss, så vi kan ge forskare de förutsättningar som krävs för att göra skillnad på riktigt!

Det lackar mot jul med en faslig fart. Mitt under julstöket – i onsdags kväll – klämde vårt vetenskapliga råd in ett extra möte. Skälet är att studien av kost vid IBS behöver mer stöd.

Studien bromsades av coronapandemin då inga studiedeltagare fick komma till sjukhuset. Förseningen har gjort att forskarna har fått slut på pengar. De har sökt anslag från bland annat forskningsrådet Forte, som ska stötta hälsoforskning. Men av de cirka 80 miljoner kronor som myndigheten delade ut till olika projekt, gick inte en krona till koststudier.

Att motverka IBS är fundamentalt för folkhälsan

Eftersom kraftiga magsmärtor och magproblem är ett stort folkhälsoproblem, menar vi på Kostfonden att IBS-projektet är angeläget. De första preliminära analyserna visar dessutom att de två kostbehandlingar som studiedeltagarna fick testa – en strikt lågkolhydratkost och en låg-FODMAP-kost – har en bra effekt på magsmärtorna. Effekten är dessutom bättre än för en optimerad läkemedelsbehandling. Det är viktiga resultat. Vårt vetenskapliga råd bestämde därför att om inga andra finansiärer kliver in i projektet, så stöttar vi det med ytterligare 400 000 kronor under nästa år.

– Det här jätteviktig för oss. Det hjälper oss att slutföra projektet. Vi håller just nu på att författa det första manuset och ska genomföra flera större analyser av bland annat tarmfloran, säger Magnus Simrén, professor och specialistläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. *

Även projektet av kost vid typ 2-diabetes har fått garantier

Tidigare i höstas bestämde Kostfondens vetenskapliga råd också att garantera stockholmsdelen av studien av kost vid typ 2-diabetes ett ytterligare anslag om 600 000 kr per år under två år. Det är ett stort projekt och ska forskarna våga satsa behöver de veta att det finns medel att slutföra studien för, men de kommer att söka medel från andra finansiärer. Om de går in i projektet kan Kostfonden använda pengarna för att sjösätta andra banbrytande studier.

Forskare behöver en stabilare tillvaro

Vi på Kostfonden är glada att vi kan jobba på det här pragmatiska viset, för det hjälper forskare att våga sikta mot större och mer välgjorda projekt. Sådana projekt krävs för att vi ska kunna etablera fler effektiva kostbehandlingar i vården.

Vill du bidra till vårt arbete? Önska dig en julgåva till oss eller ge bort en julgåva till någon annan i julklapp. Gåvobrev med våra flitiga tomtar beställer du via denna länk.

Ditt stöd kommer att göra skillnad! Effektiva kostbehandlingar kan motverka allt från psykisk ohälsa till cancer. Vi behöver jobba mer med att förebygga sjukdomar. För den bästa behandlingen är den som gör att man håller sig frisk!

*Magnus Simrén är ledamot i Kostfondens vetenskapliga råd. Han deltog inte under mötet när vi tog beslutet att stötta IBS-projektet. I stället klev en suppleant in.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner