Årets kalas – idag dukar vi upp det framför riksdagen

14 nov. 2018

Idag är det Världsdiabetesdagen. När du vaknar och läser det här befinner vi oss redan på TV 4 för att packa upp allt i vårt bagage: 60 kg choklad och godis, 173 liter läsk, 39 liter glass, 17 kg rån och småkakor, 19 kg mjukt kaffebröd, 8 kg bakelser och tårtor, nästan 40 liter saft och stilldrinks och ungefär 4 kg sötat chokladpulver och chokladsås. Kort sagt: de sötsaker som produceras till en svensk tvåbarnsfamilj varje år. Slå på teven klockan 6.37 så får du se.

En del av alla dessa sötsaker slängs i form av torra bullar och avslagen läsk, men det mesta hamnar i våra magar och orsakar i längden skada. Antalet fall av typ 2-diabetes fortsätter att öka och det är dags att vi tar tag i elefanten i rummet, allt detta söta. Från TV4 far vi vidare till Mynttorget vid Sveriges riksdag i Stockholm. Där kommer allting stå uppdukat mellan klockan 11.00-16.00 att beskåda för våra riksdagsledamöter (vi vet att nästan alla är där idag, eftersom de ska rösta om statsministerposten). Vi tycker att det är dags att de agerar mot sockret, på samma vis som de en gång agerade mot rökning.

Hälften av befolkningen har övervikt och fetma

Varför genomför vi då detta? Det fördjupar Kostfonden i dagens debattartikel i Aftonbladet. År 2016 passerades en historisk gräns: då hade över hälften av Sveriges vuxna befolkning övervikt eller fetma. Ungefär 450 000 personer har typ 2-diabetes och ungefär dubbelt så många ligger i riskzonen för sjukdomen. I fotspåren av detta följer en ökad risk för allt från svårigheter att bli med barn, till cancer, hjärtinfarkter, stroke och demens.

Sockret kostar oss för mycket

Ingen av oss har råd med all denna ohälsa, vare sig på ett personligt plan eller rent samhällsekonomiskt. Vill vi att färre ska få fetma, typ 2-diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdom behöver vi ta vårt ansvar och slänga ut en stor andel av allt onödiga sötsaker ur vårt liv.

Besök årets kalas du också! Alla kan testa sina kunskaper kring socker i vårt quiz (länk:  ). Så långt lagret räcker bjuder Fredagsfys Sverige på ett sockersmart fika.

Här är dagens program:

12.00 Varför fortsätter fetma och typ 2-diabetes att öka? Kerstin Brismar, ordförande Kostfondens vetenskapliga råd och professor i diabetesforskning, Karolinska Institutet.

12.15 Hur kan vi förebygga fetma och typ 2-diabetes? Erik Hemmingsson, lektor med inriktning mot folkhälsa, GIH.

12.30 Varför följer inte sjukvården sockerrekommendationerna? Anna Lindelöw, initiativtagare till #friskmat.

12.45 Energidryck varje dag. Susanna Almström, Hälsofrämjandet, grundare av Fredagsfys Sverige och En sockersmart skola berättar om ungdomarnas sötsaksvanor.

15.00 Går det att förebygga cancer genom att äta mindre sött? SvD:s medicinjournalist Henrik Ennart berättar om sin artikelserie ”Mat och cancer.”

15.15 Kan man vara sockerberoende? Milla Martin, gymnasieelev, berättar om hur sockret påverkat hennes liv.

16.00 Kalaset avslutas (utan fiskdamm).

Bor du inte i Stockholm? Följs oss på Facebook. Där kommer vi att livesända delar av dagen!

Stort tack till Stora Coop i Visby som har lånat ut majoriteten av alla sötsaker till oss!

Du kan läsa alla våra inlägg där vi hittills har synat sockret via denna länk. Sprid och dela, så att fler får kunskaper som kan hjälpa dem att förebygga sjukdom.

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner