Kostfonden satsar på studie av kost vid barnreumatism
Barn som har reumatism kan få stor hjälp av att lägga om till ett slags antiinflammatorisk kost, visar en mindre pilotstudie. Smärtorna och inflammationen i lederna minskar ordentligt. Nu har Kostfonden beslutat att stötta en större studie på barnreumatism, med målet att bidra till den vetenskapliga grund som krävs för att införa en kostbehandlingen i vården.
Innan vi tar semester vill vi på Kostfonden dela med oss av en glädjande nyhet: vårt vetenskapliga råd har beslutat att vi ska satsa på en studie av kost vid barnreumatism. Studien, som ska drivas av Lillemor Berntson, överläkare i barnmedicin vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, kommer att få totalt 1,52 miljoner kronor under 2024 och 2025.
Barnreumatism (juvenil idiopatisk artrit, JIA) är relativt ovanligt, men för barn som drabbas kan livet förändras drastiskt. Sjukdomen går i skov. När den slår till får en del så svåra smärtor att de blir sängliggande. En del får svårt att gå och använda sina händer. Ibland går sjukdomen över, men många bär med sig den in i vuxenlivet.
Pilotstudie visar positiva effekter på barnreumatism
I en pilotstudie har Lillemor Berntson tidigare låtit ett tjugotal personer i åldern 6 till 18 år med barnreumatism testa något som kallas för the specific carbohydrate diet. Det är ett relativt strikt kostupplägg, där barnen bland annat ska minimera mängden tillsatt socker, spannmål och processat kött. De ska också utesluta mjölkprodukter med mycket laktos i, men kan fortsätta äta exempelvis långlagrade ostar och yoghurt. De kan också äta till exempel kött, fisk, ägg, skaldjur, nötter, frukt, grönsaker och olika kryddor.
Majoriteten av de med barnreumatism blev hjälpta
Många – men inte alla – fick en väldigt positiv effekt av kosten. De blev mindre stela i sina leder och smärtan minskade påtagligt. När de inkluderades i pilotstudien var sju av barnen aktuella för behandling med så kallade biologiska läkemedel, men de slapp att ta dem eftersom kosten hade så positiva effekter. Helt fantastiskt!
Kostfonden kommer nu att stötta en större studie av detta, som Lillemor Berntson ska leda. Målet är att få ordentliga vetenskapliga belägg för behandlingen, vilket är nödvändigt för att den ska kunna användas i vården.
Typ 2-diabetesstudie får mindre anslag till glukosmätare
Förutom att stötta studien av barnreumatism, har Kostfonden beslutat att ge ytterligare ett anslag om 80 000 kronor till studien av kost vid typ 2-diabetes i Bergen. Forskarna kommer använda anslaget för att köpa in fler blodsockermätare till studien, vilket gör att de kan rekrytera fler deltagare. Det i sin tur kommer att leda till att studien går snabbare att genomföra. Hittills har de kunnat rekrytera 80 av ungefär 200 deltagare.
Efter semestern kommer vi att återkomma med en intervju med Lillemor Berntson, som ska driva barnreumatismprojektet. Vi vill tacka alla er som stöttar oss oändligt mycket. Är du inte redan månadsgivare, så bli det via denna länk! Dina gåvor kommer att göra stor nytta 💚
Med detta vill vi önska er alla en underbar sommar!
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!