Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Glada nyheter på Världsdiabetesdagen:
Studie av kost vid typ 2-diabetes har fått 2,4 miljoner

14 november, 2022

Vi på Kostfonden firar Världsdiabetesdagen med en toppennyhet. Näringsfysiologen Kristin Amundsen, som driver studien av kost vid typ 2-diabetes, har fått ett stipendium om nästan 2,4 miljoner norska kronor för sitt arbete. I Norge har studien också fått uppmärksamhet på NRK:s riksnyheter.

Kostråden till personer med typ 2-diabetes har länge vilat på en bräcklig vetenskaplig grund. De som behöver ändra sina matvanor får också ofta ett undermåligt stöd i vården. Många får bara träffa en dietist under någon halvtimme, sedan förväntas de klara sin kostomläggning själva vilket sällan fungerar.

– Jag trodde inte att det var så illa, men många berättar att de har fått googla och själva komma på vad de behöver göra för att må bättre, säger Kristin Amundsen, näringsfysiolog vid universitetet i Bergen.

Näringsfysiolog Kristin Amundsen har fått stort anslag

Hon är en av de forskare som nu driver den studie av kost vid typ 2-diabetes som Kostfonden har bidragit till att sjösätta. Vårt vetenskapliga råd har anslagit fyra miljoner kronor till studien, med målet att skapa en starkare vetenskaplig grund för diabeteskostråden. Glädjande nog har Kristin Amundsen nu också fått närmare 2,4 miljoner norska kronor i stipendium från stiftelsen Dam. Pengarna ska täcka hennes lön under projektet.

Målet: ett normalt blodsocker utan hjälp av läkemedel

Studien drog i gång i våras i Bergen och i Stockholm. Hittills har forskarna inkluderat strax över 50 personer. Hälften av dem har lottats till en strikt lågkolhydratkost utan kalorirestriktion, hälften får en extremt kalorisnål måltidsersättning under tre månader följt av en lågfettkost. Målet är se vilken kost som bäst motverkar sjukdomen. Deltagarna ska få ett normalt blodsocker, utan hjälp av läkemedel.

– Många är ju rädda för sin diabetes. De är rädda att de ska förlora synen eller behöva amputera ett ben. Därför är det fantastiskt när patienterna kommer på återbesök och har fått bättre blodsocker och mår bättre.

En av deltagarna – Tore – var med i NRK:s riksnyheter i oktober. Han syns tillsammans med Kristin Amundsen på bilden ovan. Tore tillhör de som har lyckats sänka sitt blodsocker så mycket att han inte längre kvalificerar sig för diagnosen typ 2-diabetes.

Till alla er som stöttar oss: utan er hade det här projektet inte blivit av. Ni gör skillnad. Tack! Är du mellan 24–70 år och har haft typ 2-diabetes i mindre än sex år är du välkommen att delta i studien. Läs om hur du anmäler dig till den svenska delen av projektet via denna länk.

Foto: Oddgeir Øystese/ NRK

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!