Demens – kan ett lågt blodsocker skydda hjärnan?
Det finns starka kopplingar mellan demens, prediabetes och diabetes. En del forskare menar till och med att Alzheimers sjukdom kan vara en form av diabetes i hjärnan, som de kallar för typ 3-diabetes. Den goda nyheten är att det går att bromsa utvecklingen av demens genom att ändra livsstilen, men det behövs mer kunskap inom området.
Det liv vi väljer att leva har står inverkan på hjärnan. Lever vi ett aktivt liv är risken att vi utvecklar depression eller ångest till exempel lägre. Alltmer forskning visar också att våra blodsockernivåer påverkar hjärnan. Ett lågt blodsocker är i många studier kopplat till en längre risk för demens, både hos personer med och utan diabetes. Detta gäller både för vaskulär demens och Alzheimers sjukdom, som är de två vanligaste formerna av demens.
Högt blodsocker kan påskynda utveckling av demens
Hos personer som redan har tecken på demens, kan en försämrad blodsockerreglering också accelerera sjukdomsförloppet vid demens. Det kunde forskare konstatera efter att ha följt den äldre befolkningen i stadsdelen Kungsholmen i Stockholm. Om en person hade en lätt försämrad kognitiv förmåga och samtidigt prediabetes eller diabetes, så tog det i median 1,8 år att utveckla full demens. Hos de som hade en fungerande blodsockerreglering tog det hela 5 år.
Det tycks dock inte vara diabetesdiagnosen i sig som är problemet, utan diabetes med ett dåligt kontrollerat blodsocker. Vid diabetes ska det så kallade långtidsblodsocker, HbA1c, helst ligga under 7 procent. I en kartläggning av 2 500 personer över 60 år, såg forskare vid Karolinska Institutet att personer med ett långtidsblodsocker över 7,5 procent löpte dubbelt så hög risk att utveckla förstadiet till demens, i jämförelse med de om inte hade diabetes.
Är Alzheimers sjukdom en form av diabetes?
Utöver att ett högt blodsocker kan skada hjärnan, reagerar hjärnan även sämre på hormonet insulin vid Alzheimers sjukdom. Insulin behövs för att cellerna ska kunna ta upp energi, glukos, från blodet. Vid Alzheimers sjukdom har forskare sett att hjärnans celler suger upp mindre glukos och tycks få energibrist. Mekanismerna liknar de vid typ 2-diabetes och en del forskare vill därför kalla Alzheimers sjukdom för typ 3-diabetes.
Hälsosam livsstil kan stärka hjärnan
Den goda nyheten är att det går att minska risken för demens genom att hålla blodsockret på en stabil och lägre nivå. I en studie från Kina gav man aktivt stöd till personer med typ 2-diabetes att få ner blodsockret, både med hjälp av en förändrad livsstil och läkemedel. Det ledde till en 30 procent lägre risk att utveckla demens.
Det går också att bromsa hjärnans åldrande med hjälp av aktiva livsstilsinsatser, har forskare vid Karolinska Institutet visat. I den så kallade FINGER-studien deltog 1 260 personer som hade en förhöjd risk för demens. Hälften av deltagarna fick vanlig hälsorådgivning. Den andra hälften fick genomgå ett två år långt program där de fick stöd på fem olika områden. De fick hjälp att äta bättre, träna mer, ägna sig åt sociala aktiviteter, träna hjärnans kognitiva funktioner och få kontroll på riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Efter detta följde forskarna deltagarna i elva år. Båda grupperna förbättrade hjärnans kognitiva förmågor, men de som fick stöd till en hälsosammare livsstil hade en 25 procent större effekt.
Hur kan en blodsockersänkande kost påverka förloppet av demens?
Livsstilen har alltså en stor inverkan på hjärnans hälsa. I FINGER-studien fick deltagarna äta en allmänt hälsosam kost. En fråga som återstår är att undersöka om ett kostupplägg som är utformat för att sänka blodsockernivåerna kan ha en ännu bättre effekt på hjärnan?
Preliminära data från en studie av typ 1-diabetes, som Kostfonden bidragit till, visar att andelen kolhydrater i maten har en stor inverkan på blodsockret vid diabetes. Mindre pilotstudier antyder att kostupplägg som begränsar andelen kolhydrater i maten kan ha en positiv inverkan på hjärnans hälsa. Det finns dock ett stort behov av mer välgjorda studier inom området.
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!