Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

De sprang genom eld och is för Kostfonden

14 maj, 2017

När Team Blindstyre – Kostfondens hjältar – kom in på Stockholms stadion igår efter det tuffa hinderbaneloppet Tough Viking stod publiken upp och jublade. En enorm hejarklack lyfte dem över mållinjen. Här kommer en rapport från Kostfondens patrull som följde dem under loppet. 

Vilken dag! Solen sken. Flaggorna vajade i vinden och alla var där! När Kostfonden kom till Stockholms stadion för att möta Patrik Olsson och Fredrik Söderlund befann de sig mitt i en livesändning med Expressen, där de berättade att de skulle springa loppet för att samla pengar till studien av kost vid typ 1-diabetes. Som Patrik tidigare har sagt: ”Ingen mer ska behöva bli blind på grund av ineffektiva kostråd.” Du hittar klippet här: Blinde Patrik Olsson vägleds av Fredrik Söderlund i Tough Viking.

IMG_5446

Efter intervjun försvann Team Blindstyre mot startfållan. Startskottet gick 14.30 och när de tog sina första steg ut på banan steg jublet till sådana höjder att de amerikanska fotbollsspelare, som skulle utgöra det första hindret, helt kom av sig.

amerikanska fotbollspelare

Strax utanför Stadion väntade första utmaningen: en bassäng fylld av vatten och is. ”Vi håller i varandra” sa Fredrik, sedan dök de.

Cyklandes följde Kostfondens patrull efter dem in i Lill-Jansskogen, där vitsipporna blommade och fåglarna kvittrade. Patrik och Fredrik kravlade under taggtråd och klättrade över höga plank.

IMG_5497

Vi tänkte heja och skrika för fulla halsar, men insåg snart att Patrik inför varje hinder behövde kunna höra Fredrik när han med lugn röst förklarade hur det såg ut och hur Patrik skulle ta sig över. Så vi väntade med hejaropen tills de hade tagit sig över. Ser ni hur enkelt det går när de tar sig upp i nätet?

Sedan bär de stora bensindunkar och drar svintunga järnklot högt upp i skyn.

IMG_5502

Kostfondens patrull cyklar i förväg. När vi kommer fram till eldhindret svindlar det lite framför ögonen. Ska de ta sig över detta?

IMG_5505

Det blåser ute och eldslågorna sveper efter marken. Vi hör funktionärerna skrika åt alla deltagare att absolut inte stanna mellan hindren – det är alldeles för varmt. De har brandsläckare och brandslang redo. För säkerhets skull cyklar vi ner till sjön i närheten och kollar att vattenpumpen verkligen är igång.

IMG_5529

Fredrik använder sig av två vattenhinkar för att visa Patrik hur höga och breda eldhindren är.

IMG_5507

Patrik känner med blindkäppen för att få en uppfattning om hindrens dimension. Sedan tar de sats. Vi håller andan (för vi står mitt i röken och filmar). Så springer de.

Ni får ursäkta den lilla svordomen som kommer ur Kostfondens hejarklack. Vi får skylla på adrenalinpåslaget. Men detta är inget mot vad som komma skulle. Patrik och Fredrik försvann iväg genom skogen, bort till Värtahamnen där de fick sig ännu ett dopp innan loppet vände tillbaka mot Stadion. De kravlade genom lera för att sedan återigen dyka upp inom synhåll för cykelpatrullen. Nu väntade det som Patrik hade fruktat mest: den enorma Tough Vikingrampen. Sju meter hög tornade den upp sig. Men som Patrik själv har sagt: ”Jag ser inga hinder”. Tur var väl det.

IMG_5531

Till saken hör att alla deltagare just hade kravlat i lera. Rampen var hal och de som försökte gå uppför halkade som Bambi på hal is. Det krävdes råstyrka för att ta sig över kanten. Men Fredrik hade en plan. Först tog han sig upp på rampen, sedan band han fast ett extra rep (som han förutseende hade tagit med sig) i den lilla repstump som redan hängde i rampen. På så vis fick Patrik ett längre rep att klättra upp med. Han tog sats. Vi höll andan (trots att det vid detta hinder var helt rökfritt).

IMG_5537

Två medtävlare hjälpte Patrik att få fatt i repet. Sedan började han klättra.

IMG_5538

Till att börja med gick det bra. Patrik är råstark och steg för steg tog hans sig upp.

IMG_5542

Men – som alla andra – halkade han på de hala resterna av lera.

IMG_5543

Hjärtat hamnade i Kostfondens halsgrop. Ett tag hängde Patrik upp och ner, men han höll sig kvar. Fredrik fick hjälp av flera medtävlare som högg tag i Patrik uppifrån. Han fick en fot över kanten, tog i för allt vad tygen höll (tur att tröjan var elastisk). Så var han uppe.

IMG_5547

Fattar ni vilken seger! För Patrik handlade det här loppet också om att ge hopp till andra som är blinda och visa vad en seende och en blind kan åstadkomma tillsammans. När Patrik kom ner sa han dock: aldrig mer. Men vet ni vad, vi misstänker att Patrik kommer att ta sig an flera galna utmaningar för att se till att studien av kost vid typ 1-diabetes blir fullt finansierad. Tack vare alla fantastiska donatorer och månadsgivare har vi hittills samlat in en miljon av de cirka fyra miljoner kronor som behövs. Forskarna som ska driva studien har under våren sökt ytterligare anslag från en hel arsenal av andra forskningsfinansiärer. De väntar på beslut från dem. Blir vi fler månadsgivare till Kostfonden kan vi dock finansiera studien själva. Vill du – som Patrik och Fredrik – att personer med typ 1-diabetes ska få effektivare kostråd och därmed minska risken att bli blinda? Bli månadsgivare via denna länk. Så kan vi tillsammans åstadkomma förändring!

Tillbaka till loppet. Efter den tuffa rampen var det två kilometer kvar. Patrik och Fredrik bar tunga säckar, klättrade upp för ännu några rep och kom till slut in på Stockholms stadion, där de tre sista hindren väntade. När Fredrik skulle lyfta en 80 kg tung säck sa benen ifrån. I åtta kilometer hade han haft fullt fokus på varje liten sten och varje liten rot för att kunna varna Patrik i tid. Nu kom krampen i vaderna och det var dags för Patrik att istället hjälpa Fredrik.

IMG_5568

Likt Pippi Långstrump jonglerade Patrik med den tunga klumpen och så kunde teamet fortsätta mot de två sista hindren.
trävägg

IMG_5559

Vid det här laget stod typ alla åskådare på Stadion upp. Jublet och applåderna fick ögonen att tåras på Team Blindstyres hejarklack. Leriga, trötta och lyckliga tog sig Patrik och Fredrik över mållinjen.
IMG_5561

målgång

Ser ni vilken snygg banderoll LCHF-magasinet hade fixat? Stort tack för att ni organiserade hejarklacken!

Med hjälp av Fredrik Söderlund tog sig alltså Patrik Olsson som den första blinde person någonsin genom ett Tough Vikinglopp. Det är en bedrift som SVT Sport i kallade för historisk.

En historisk händelse måste givetvis firas. Och det gjorde vi. Med Bitte Kempe Björkman i spetsen fixade Smarta Diabetiker kalas i Kvänum köks lokaler på kvällen. När hjältarna anlände, nyduschade och med medaljerna kring halsen, steg jublet återigen.

IMG_5557

Tack vare flera fantastiska sponsorer – Huså bröd, Öländska bönchips, Sofias Garden, Mode Cold Brew, Löt Gårdmejeri och Anders & Cino – kunde deltagarna få smaka på en rad delikatesser och hela överskottet gick till Kostfonden (som bockar och bugar för alla generösa gåvor).

Slutet gott. Allting gott. Vi tackar Patrik och Fredrik för att ni tog oss med på detta äventyr. Det var en fantastisk dag och er insats har genererat tusentals kronor till studien av kost vid typ 1-diabetes. Ni är våra hjältar!

Tack till Monique Forslund och Margareta Lundström som har bidragit med bilder. 

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!