Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Blinde Patrik ska springa ”Tough Viking” för Kostfonden

20 februari, 2017

Patrik Olssons har typ 1-diabetes och hans syn har förstörts av ett för högt blodsocker. Nu ska han springa ett av det tuffaste hinderbaneloppen i Norden för att dra in pengar till kostforskningen. Yrkesmilitären Fredrik Söderlund kommer att vara ledsagaren över de höga hindren och genom gyttjegroparna.

Fredrik och Patrik_2

Under ett Tough Viking-lopp behöver deltagarna ta sig förbi allt från iskalla bassänger och brinnande rishögar, till torn av containrar och långa klaustrofobiska tunnlar. Patrik Olsson och Fredrik Söderlund kommer att genomföra det tuffa loppet som Team Blindstyre, dels för att visa vad en synskadad och en seende kan åstadkomma gemensamt, dels för att skapa uppmärksamhet kring kostens betydelse för personer med typ 1-diabetes och Kostfondens nuvarande satsning.

Kan inte räkna antalet gånger han har åkt ambulans

Patrik Olsson var fyra år gammal när han fick diagnosen typ 1-diabetes. Idag är han 42 år och de höga blodsockernivåer som han har haft under livet har tagit synen ifrån honom.

– Mitt blodsocker har pendlat från 30 mmol/mol [en mycket hög nivå, Kostfondens anm.] till att jag har hamnat i koma. Jag vet inte hur många gånger jag har behövt åka ambulans, säger Patrik Olsson.

Ett högt blodsocker är skadligt för kroppen på lång sikt, medan ett för lågt blodsocker kan bli akut livshotande. När Patrik var åtta år gammal blev blodsockret så lågt att han helt förlorade medvetandet. När hans pappa höll honom i famnen och väntade på ambulansen trodde han att allt var över.

– Jag har en son som är i samma ålder nu. Det är inte svårt att förställa sig hur det måste ha känts, säger Patrik.

En kostomläggning har förändrat allt

I vården fick Patrik rådet att äta enligt tallriksmodellen, där 50-60 procent av alla kalorier ska komma från kolhydrater. Det fungerade väldigt dåligt. När blindheten var ett faktum insåg han att han var tvungen att hitta en egen väg. Han lyssnade på ljudböcker om hur kosten påverkar blodsockret och började sakta med säkert minska på mängden kolhydrater i maten. De kolhydrater han numera äter kommer från grönsaker och bönor.

– Jag tar inte alls lika mycket insulin längre, och blodsockret har blivit lågt och stabilt. Det är skönt att slippa alla dippar, eftersom de är riktigt farliga.

Numera ligger Patriks blodsocker på samma nivåer som hos friska personer. Han vill att andra med diabetes ska inse kostens betydelse för blodsockret innan det är försent.

– Diabetes kan leda en rätt i graven. Man kan bli blind, förstöra sina njurar, amputera benen, bli impotent. Det är fakta. För få personer verkar förstå allvaret med den här sjukdomen.

För att sprida sin kunskap driver han organisationen Smarta diabetiker. Dessutom vill han se en gedigen vetenskaplig utvärdering av de kostråd som ges i vården. Därför stödjer han, tillsammans med Fredrik Söderlund, Kostfondens satsning på typ 1-diabetes, där forskare vid Karolinska Sjukhuset ska utvärdera vilken form av kostbehandling som effektivast stabiliserar blodsockret. Genom att springa en Tough Viking ska de skapa uppmärksamhet och samla in pengar till forskningen.

– Kostråden till personer med typ 1-diabetes måste utvärderas. Det är viktigt att få fram råd som hjälper drabbade att slippa allvarliga komplikationer, som blindhet, säger Fredrik Söderlund, ställföreträdande sektionschef vid Försvarets materielverk.

Under våren kommer Patrik och Fredrik att träna hinderbanor gemensamt, med målet att vara med i Tought Viking-loppet den 13 maj på Stadion i Stockholm.

team blindstyre tränar

Visa ditt stöd för Team Blindstyre – bli månadsgivare

Visa ditt stöd för Team Blindstyres otroliga satsning – donera en slant till forskningen! Diabetesregistret visar att tre fjärdedelar av alla vuxna personer med typ 1-diabetes överskrider vårdens målvärde för blodsockret, precis så som Patrik tidigare gjorde. Effektivare kostbehandlingar kan rädda ögon och njurar, och förlänga livet. Skänk en hundralapp genom att swisha 100 kronor till Kostfonden: 123 900 42 43. Skriv Blindstyre som meddelande. Om du blir månadsgivare hjälper du oss att bedriva det långsiktiga arbete som krävs för att etablera nya kostbehandlingar inom vården.

HEJA PATRIK OCH FREDRIK – NI ÄR KOSTFONDENS TUFFA VIKINGAR!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!