Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Blekinge Diabetesförening ger stort bidrag till Kostfonden

14 december, 2016

Ett varmt tack till Blekinge Diabetesförening som nu stödjer Kostfondens satsning på typ 1-diabetes med 10 000 kronor. Personer som har typ 1-diabetes behöver få veta vilken kostbehandling som är effektivast, menar ordförande Miriam Mattson.

I september månad beslöt Kostfonden att satsa på en utvärdering av olika kostbehandlingar vid typ 1-diabetes, den form av diabetes som även drabbar barn och unga. Forskare vid Karolinska Sjukhuset ska undersöka hur olika mängder kolhydrater i maten påverkar blodsocker och blodfetter. Miriam Mattsson, ordförande i Blekinge Diabetesförening välkomna studien:

– Det här är en viktig och efterlängtad studie. Kostråden spretar idag och det saknas fasta riktlinjer för diabetiker. Läkare, sköterskor, dietister och vi som ska följa råden behöver få veta vilka effekter olika kostinriktningar har.

Pilotstudie visar att lågkolhydratkost är bra för blodsockret

I början av 2000-talet genomfördes en pilotstudie av lågkolhydratkost på Blekingesjukhuset i Karlshamn. Studien leddes av överläkaren Jørgen Vesti Nielsen. Närmare 50 personer med typ 1-diabetes fick lära sig att äta en strikt lågkolhydratkost. Vid studiens början hade de ett högt långtidsblodsocker och riskerade allvarliga skador på på ögon, njurar, hjärta och kärl. Tre månader efter kostförändringen hade långtidsblodsockret sjunkit till en nivå som låg nära den optimala och även blodfetterna påverkades postivit. Dessutom fick deltagarna mer sällan blodsockerdippar, så kallade hypoglykemier, som kan bli akut livshotande. De deltagare som fortsatte att följa en strikt lågkolhydratkost hade fortfarande efter fyra år väldigt bra blodvärden.

Det behövs en större studie

Studien är för liten för att kunna ligga till grund för nationella behandlingsrekommendationer, men resultaten visar att en lågkolhydratkost kan hjälpa personer med typ 1-diabetes att få en bättre blodsockerkontroll och undvika sjukdomens farliga komplikationer.

Den studie som Kostfonden finansierar kommer att bli större och även vara kontrollerad. Blekinge Diabetesförening, som är en del av rikstäckande Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS), stödjer nu studien med 10 000 kronor.

– Vi hoppas att det kan uppmuntra andra patientorganisationer att också bidra, säger Miriam Mattson.

Kostfonden tackar för bidraget. Det betyder mycket! Självklart bör personer med typ 1-diabetes få kostråd som vilar på en vetenskaplig grund.

Vill du också bidra till den här studien? Genom ett enkelt klick på Facebook kan du hjälpa till att rösta fram Kostfonden som mottagare av Bilias Julgåva 2016. Följ den här länken: Bilias julgåva. Leta upp Kostfonden i den långa listan av organisationer. Vi finns på sidan 5 eller 6. Klicka på den röda knappen vid Kostfonden. Sist låg julgåvan på 25 000 kronor. Så din röst är viktig för oss!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!