Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Bästa femårspresenten:
Med kosten hjälp kunde Samuel Backman trotsa sin kroniska inflammation och genomföra en halv Ironman

29 september, 2019

I dag är det fem år sedan som Kostfonden lanserade denna sajt. Det vill vi fira med en fantastisk berättelse om vad kosten kan åstadkomma. 24-åriga Samuel Backman har med kostens hjälp lyckats övervinna Bechterews sjukdom, en kronisk inflammation i rygg och höfter. För några år sedan mådde han så dåligt att han knappt kunde gå. Nu har han genomfört en halv Ironman.

Vad kan egentligen passa bättre än att fira Kostfondens femårsdag med en berättelse om en ung person som med kostens hjälp har fått hoppet om ett friskt liv tillbaka? Redan förra året berättade vi om Samuel Backman, som har Bechterews sjukdom. Då cyklade han Vätternrundan med vår logotyp på bröstet.

– Jag ville cykla för Kostfonden eftersom jag är övertygad om att kosten har en stor inverkan på hur vi mår.

Det underbara är att det har fortsatt att gå bra för Samuel! I somras antog han en ny utmaning och genomförde en halv Ironman: 1,9 km simning, 9 mil cykling och 2,1 mil springning.

– Det var väldigt nervöst. Jag sov bara två timmar natten före, säger han.

Trots att det bara var 15 grader i vattnet och höften började göra ont efter halva springdistansen, orkade han ta sig igenom hela loppet.

– Det betydde väldigt mycket för mig att jag tog mig i mål. Även om jag hade en väldig träningsvärk i vaderna, mådde jag förvånansvärt bra dagens efter, säger Samuel Backman.

Kosten håller inflammationen i schack

Vi på Kostfonden beundrar Samuels viljestryka. För några år sedan var han så sjuk att han knappt orkade gå (läs mer via denna länk). Men tack vare en strikt kost, där han mestadels äter olika grönsaker, rotfrukter, råris, quinoa, ägg, fisk och kyckling, har han lyckats minimera smärtan i höfterna och ryggen. Träningen har blivit till ett verktyg som hjälper honom att hålla sig till den mat som gör gott:

– Jag tränar nog tio gånger mer nu än innan jag blev sjuk. Det är så mycket lättare att tänka att ”nu måste jag äta nyttigt för nu har jag tränat”, eller ”idag ska jag träna så då måste jag äta nyttigt”.

Vissa dagar blir ändå omgivningens frestelser för jobbiga för att stå emot, men så fort han äter fel pajar magen ur, och inflammationen och smärtan kommer tillbaks inom loppet av några timmar. Sedan håller den i sig i en tre-fyra dagar.

– Då blir det lätt att man tänker att ”nu har jag ändå ont, då kan jag lika gärna slarva”, så hamnar man i den dålig spiral som är svår att komma ur, säger han.

För att orka hålla den goda kosten tänker han fortsätta att träna. Vi har glädjen att meddela att han nästa sommar har bestämt sig för att genomföra en hel Ironman (!!!) och då återigen med Kostfondens logotyp på bröstet. Tack för det Samuel! Vill du följa Samuels satsning? Han finns på Instagram: @Sams_health_experiment.

Kostens kraft måste utvärderas med vetenskapliga metoder

Samuel Backmans berättelse är fantastiskt och det finns fler som vittnar om att en kost fri från socker, spannmål, mejeriprodukter och ibland rött kött eller ägg, har hjälpt mot allt från sköldkörtelproblem, till inflammatoriska tarmsjukdomar och multipel skleros. Det är otroliga berättelser. Vi vill härmed uppmana läkare och forskare att undersöka detta med vetenskapliga metoder. Kan fler personer med autoimmuna sjukdomar bli hjälpta av kosten? Hur många i så fall? Kan bra mat till och med ge en bättre effekt än läkemedel, så som det har blivit för Samuel?

Dessa frågor är viktiga att besvara! Vi på Kostfonden tänker fortsätta jobba för att stärka kostvetenskapen. Först när en kostbehandling vilar på en stabil vetenskaplig grund, kommer kostens läkande kraft att på allvar börja användas i vården.

Tack Samuel och alla ni som har stöttat oss under våra första fem år! Tillsammans gör vi skillnad.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!