Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Maten hjälpte honom att få hoppet och livet tillbaka
– nu cyklar han Vätternrundan för Kostfonden

13 juni, 2018

De läkemedel som Samuel Backman, 22 år, fick mot Bechterews sjukdom gav honom hjärndimma. När han mådde som sämst kunde han kollapsa mitt på dagen och knappt orka röra sig. Nu ska han cykla Vätternrundan för Kostfonden. Tack vare en drastisk kostomläggning klarar han sig numera utan mediciner och har hopp inför framtiden.

På lördag går startskottet för Vätternrundan i Motala. En av de tusentals personer som ska cykla de 30 milen runt Sveriges näst största sjö är tjugotvååriga Samuel Backman, som kommer att ha Kostfondens logotyp på sitt bröst.

– Jag vill cykla för Kostfonden eftersom jag är övertygad om att kosten har en stor inverkan på hur vi mår, säger Samuel Backman.

Hans egen historia ger skäl att se på bra mat som en smärre mirakelmedicin. För fyra år sedan, när Samuel var 18 år gammal, började han få ont i höften och han var stel i ryggen när han vaknade på morgonen.

– Jag började undvika att röra på mig och hamnade mycket framför datorn. Jag kollade på serier och åt pizza och godis. Det blev nästan bara sådan mat, säger han.

Till slut gick han till läkaren och efter en del turer röntgades han. Det visade sig att han hade Bechterews sjukdom, en kronisk inflammation som sätter sig i muskelfästen och leder. För Samuel Backman yttrade det sig som smärta i höft och ländrygg.

– Läkaren sa att den var en aggressiv variant av sjukdomen och att jag behövde en aggressiv behandling.

Fick kraftiga biverkningar av läkemedlet

Varje månad fick han en spruta med ett läkemedel som dämpade inflammationen och smärtorna gav med sig, men behandlingen gav också starka biverkningar.

– Jag fick en väldig hjärndimma och blev helt väck. Vissa dagar kände jag att: ”om jag inte lägger mig ner så svimmar jag.”

Dessutom ballade magen ur. För att slippa magsmärtorna åt Samuel Backman vissa dagar i princip ingenting och efter några månader smög sig självmordstankarna på.

– Jag tog den sista sprutan i januari 2015, sedan kände jag att det inte gick längre. Smärtorna var borta, men jag var helt förstörd. Jag vågade knappt ta en promenad av rädsla för att kroppen skulle lägga av.

Efter en månad utan medicinen mådde Samuel mycket bättre, men smärtorna kom istället tillbaka.

– Jag började söka på Internet och där stod allt möjligt. Det var svårt att veta vad man skulle lita på, säger han.

Maten blev Samuels medicin mot Bechterews sjukdom

Han fastnade för var en Facebookgrupp om Candida, en sjukdomsframkallande jästsvamp som kan infektera tarmen. I gruppen berättade en mängd olika personer hur de genom en drastisk kostomläggning, med målet att motverka svampen i tarmen, hade kunnat motverka en rad hälsoproblem och sjukdomar.

– Där fanns berättelser från folk med alla möjliga besvär, allt från eksem till reumatism. Det var så många som skrev i gruppen att jag blev motiverad att pröva, säger Samuel.

Han hade allt att vinna, inget att förlora och bestämde sig för att byta pizzan och godiset mot grönsaker, rotfrukter, råris, quinoa, ägg, fisk och kyckling. Han uteslöt allt socker och vetemjöl, alla mjölkprodukter och rött kött.

– Jag märkte snabbt en väldig skillnad, både i magen och huvudet, säger han.

Efter ett tag mådde Samuel så bra att han tänkte att det nog inte gjorde så mycket om han fuskade lite med maten. Då gjorde magen direkt uppror, och snart kom smärtan i höften och ryggen tillbaka.

– När jag sköter kostschemat tar det fyra dagar innan magen lugnar sig, och efter det blir lederna och ryggen också bättre. Då kan jag plötsligt ut och jogga. Men äter jag pizza och dricker cola kan jag inte gå upp ur sängen. Det är sådana kontraster. Maten påverkar verkligen hur stel jag är och hur ont jag har, säger Samuel.

Svårt att hålla strikt kost

Men det är svårt att hålla sig till den strikta kosten. Samuel kan äta en liten mängd rött kött, om han äter långsamt, men minsta snedsteg med bröd eller godis ger ett obarmhärtigt bakslag. Samuel har också svårt att hänga med vännerna ut; de äter gärna pizza och hamburgare.

– På julafton, när jag hade smällt i mig en massa onyttigheter och mådde riktigt dåligt, tänkte jag: ”nu gör jag det här, eller så dör jag. Nu vill jag ha en bra sommar.” Så jag började träna väldigt mycket, säger Samuel.

Med Vätternrundan i siktet har han den senaste tiden cyklat två mil sex dagar i veckan och kört crosstrainer på gymmet. Träningen hjälper honom att få den mentala styrkan att stå emot suget efter den mat som gör honom sjuk.

– Att träna är kul, att äta nyttigt är svårare.

Tidigt på lördag morgon kommer Samuel att ge sig iväg på sin cykel. Vi på Kostfonden kommer att följa hans väg runt Vättern via mobilen. Vill du också göra det? Kolla in hur du gör via denna länk. Hans startnummer är 25619.

Att candida i tarmen kan orsaka olika sjukdomar är kontroversiellt. Alldeles oavsett är det är tydligt att den mat vi äter kan ha en dramatisk effekt på magen och en rad olika sjukdomar. Titt som tätt får vi på Kostfonden ta del av historier som är lika fantastiska som Samuel Backmans och många upplever att kosten har blivit deras räddning. För att olika kostbehandlingar ska kunna rekommenderas i vården, krävs att effekten studeras med vetenskapliga metoder. Tack vare alla er som donerar pengar till oss har vi hittills kunnat stödja studier på IBS, typ 1-diabetes, fetma och fettlever. Nu skriver vi också upp Bechterews sjukdom på vår långa att-göra-lista.

Ett stort tack till Samuel Backman och alla ni som hjälper till att sprida kunskap om Kostfonden och att mat kan fungera som medicin!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!