Ännu en studie visar:
Lågkolhydratkost sänker blodsockret vid typ 2-diabetes
När personer med typ 2-diabetes äter en lågkolhydratkost får de ett lägre blodsocker än på en traditionell diabeteskost, som är rik på kolhydrater. Det visar nu ytterligare en vetenskaplig studie. En av forskarna bakom studien, Thomas Meinert Larsen, ingår i det team som Kostfonden har finansierat för att planera Europas största studie hittills av kost vid typ 2-diabetes.
Under många år har personer med typ 2-diabetes rekommenderats att gå ner i vikt, eftersom blodsockret sjunker när mängden fett som sitter insprängt i kroppens organ minskar. För många är det dock svårt att hålla en lägre vikt, och de flesta misslyckas i längden.
Nu visar en studie genomförd i Danmark att det inte alls är nödvändigt att banta för att få kontroll på blodsockret. Om personer med typ 2-diabetes istället drar på mängden kolhydrater i maten, sjunker blodsockret ändå.
Blodsockret förbättrades, trots stabil vikt
I studien fick 28 personer med typ 2-diabetes testa två olika former av kostbehandlingar under vardera sex veckor. Det ena var en traditionell diabeteskost, där hälften av alla kalorier kom från kolhydrater. Det andra var en måttlig form av lågkolhydratkost, som innehöll 30 energiprocent kolhydrater. Båda kosterna innehöll lika mycket kalorier, men om någon började gå ner i vikt fick han eller hon mer att äta. Målet var att ta reda på om det gick att förbättra blodsockret trots att vikten var stabil.
– I korthet har visade vi att det gick. Med hjälp av en lågkolhydratkost går det att både minska långtidsblodsockret och mängden fett i levern, utan viktnedgång och utan att deltagarna fick några allvarliga biverkningar, säger Thomas Meinert Larsen från Köpenhamns universitet, som är en av forskarna bakom studien som har publicerats i det vetenskapliga tidskriften Diabetologia.
Detta är en av flera studier som visar att en lågkolhydratkost är en effektivare behandling av typ 2-diabetes än den traditionella lågfettkosten, men de flesta av dessa är alldeles för små och har pågått under en för kort tid för att kunna ligga till grund för behandlingsrekommendationer i vården.
Kostfonen satsar på ett storskaligt projekt
Bristen på stora och välgjorda studier är skälet till varför Kostfonden har finansierat planeringen av Europas största studie hittills av kost vid typ 2-diabetes. Studien ska genomföras i fem olika länder och Thomas Meinert Larsen är en av forskarna i teamet. Just nu håller de på att söka pengar från EU för projektet. Kostfonden håller tummarna för ett stort anslag! Om större studier kan bekräfta resultaten från de mindre studierna, kommer kostråden till personer med typ 2-diabetes att kunna förändras och förbättras över hela världen. Det i sin tur kan förlänga livet på miljontals människor, och leda till enorma kostnadsbesparingar i vården.
Vill du hjälpa forskarna att sjösätta denna viktiga studie? Följ denna länk och bli månadsgivare till Kostfonden. Då stödjer du oss att arbetalångsiktigt för att stoppa den epidemi av typ 2-diabetes som sveper över världen.
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!