Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

2015 – ett gott år med rekord i december

31 december, 2015

På denna årets sista dag vill vi på Kostfonden skicka ett stort och varmt tack till alla er som har bidragit till fonden under 2015. December månad slog insamlingsrekord: 130 000 kronor. Vi fick flera större donationer när vi berättade att vi nu satsar på kost vid typ 1-diabetes. Många har bidragit med julgåvor och den världsledande Counter-Strikespelaren Christopher Alesund valde att donera vinsten från en välgörenhetstävling, över 40 000 kronor, till Kostfonden. Sedan har alla trogna månadsgivare bidragit och några har skänkt gåvor till minne av en avliden anhörig eller vän.

TACK!

Feu d'artifice

Ett händelserikt första år

När vi tänker tillbaka på det gångna året – Kostfondens första som forskningsfond – har det hänt väldigt mycket. Under januari arbetade vår fantastiska kommunikationsbyrå Magic Circle fram en logotyp åt oss: den spräckta tallriksmodellen. Kostfondens mål är att stödja forskning som fritt och förutsättningslöst utvärderar hur tallriken egentligen ska vara komponerad vid olika sjukdomar för att människor ska kunna leva så friska som möjligt. Vetenskapen ska få visa vägen.

Anna Bergman blev kommunikationsansvarig för fonden och tillsammans med Ann Fernholm, medgrundare av fonden, tillbringade hon våren på diverse möten. De presenterade Kostfonden för andra forskningsfonder, olika patientorganisationer, representanter för försäkringsbolag och olika företag som vi hoppas vill samarbeta med oss. Under Almedalsveckan träffade Ann Fernholm också en rad personer som har nyckelpositioner i samhället för att berätta om Kostfonden.

Första utlysningen: kolhydraters roll vid IBS

I maj månad höll Kostfonden sin första utlysning. Vi anslog 600 000 kronor till en studie av kolhydraters roll vid IBS. Det kom in fem ansökningar och Kostfondens vetenskapliga råd beslöt att satsa på en studie ledd av dietisten och forskare Stine Størsrud vid Mag-Tarmlab, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg. I en stor randomiserad kontrollerad prövning ska hon jämföra effekten av en låg-FODMAP-kost, med en strikt lågkolhydratkost och en traditionell kost på de magsmärtor som folk har vid IBS. Läs mer här: Utvärdering av kolhydraters roll vid magsmärtor.

Närmare två miljoner i anslag till IBS-studie

För att få ytterligare medel till studien skickade vi i slutet av juni in en ansökan till Skandias forskningsfond tillsammans med Stine Størsrud. I oktober kom det underbara beskedet de anslog 1 940 000 kronor till IBS-studien, som därmed blev fullt finansierad. Vi på Kostfonden tog ett och annat glädjeskutt. Stolta kunde vi berätta att för varje donerad hundralapp har vi nu dragit in 400 kronor till kostforskningen. En bra ränta. Forskarna vid Sahlgrenska satte genast igång att planera studien. De ska skicka in en ansökan om etiskt godkännande och beräknas komma igång under våren 2016. Det tar cirka två år innan studiens resultat kan presenteras.

Nu satsar vi på typ 1-diabetes

När IBS-studien var i hamn samlades det vetenskapliga rådet snabbt för att bestämma vilken kunskapslucka vi ska satsa på härnäst. Det var lätt att komma överens. Typ 1-diabetes drabbar allt fler och kosten är en viktig del av behandlingen, men statens kunskapscentrum för hälso- och sjukvård (SBU) har konstaterat att det råder en ”uppenbar brist ”på studier som utvärderar hur maten ska komponeras för att drabbade ska kunna leva så friska som möjligt. Eftersom många får sjukdomen som barn tycker vi på Kostfonden att det är hög tid att utvärdera hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret på en låg och jämn nivå.

I insamlingsarbetet har vi glädjande nog fått med oss Peter Jihde, som har haft typ 1-diabetes under tre år och vars liv med diabetes du kan följa på Instagram: jihdesdiabetes.

Ny styrelseledamot

Under året har Kostfonden också fått en ny styrelseledamot: Ann Crafoord Ingvar. Hon är sjuksköterska och arbetar på en vårdcentral och på hjärtkliniken på Danderyds sjukhus. Som verksam i vården ser hon det som ett stort problem att det vetenskapliga underlaget för att ge kostråd till personer med typ 2-diabetes, hjärt-kärlproblem, cancer och andra sjukdomar är så bräckligt. Vi är otroligt glada att Ann Crafoord Ingvar har engagerat sig i fonden. Hon är ett viktigt tillskott.

Fonden har vuxit under 2015

Månad för månad har Kostfonden vuxit. I december 2014 var vi drygt 100 personer som varje månad bidrog till fonden. Nu har skaran vuxit till närmare 350 personer. Under 2015 samlade fonden in runt 580 000 kronor och som tidigare har sagts slog december månad alla rekord.

Under våren 2016 kommer Kostfonden att hålla en utlysning kring typ 1-diabetes. Forskare får skicka in förslag på hur de vill designa en studie av hur kosten kan användas för att stabilisera blodsockret på en låg och jämn nivå vid typ 1-diabetes. Vårt vetenskapliga råd kommer välja den studie som håller högst vetenskapliga kvalitet och som har störst potential att bli till nytta för patienterna. Efter detta kommer vi att söka efter andra medfinansiärer, precis som vi gjorde med IBS-studien.

Kostfondens ska marknadsföras internationellt

Under våren kommer vi även utveckla vår sajt. Företag som vill bidra till fonden och bli våra vänner ska få lägga sina logotyper på sajten. Utöver det ska sajten översättas till engelska och vi kommer marknadsföra fonden internationellt.

Än en gång – tack alla ni som stödjer oss! Utan er hade inget av ovan skett. Det är endast tillsammans som vi kan åstadkomma en förändring. Ju fler vi är, desto starkare kommer vi att bli. Förutom att finansiera forskning, krävs en stark röst som lyfter behovet av bättre kostforskning i samhällsdebatten. Till er som vill börja bidra: bli månadsgivare så stödjer ni vårt arbete långsiktigt.

Vi önskar er alla ett Gott Nytt År och ser med spänning fram emot 2016!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!