Utlysning: Kostbehandling av typ 1-diabetes
Kostfonden utlyser nu medel till en studie av hur kosten kan användas för att sänka och stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes, en sjukdom som cirka 70 000 svenskar har varav många är barn.
Under senare år har nya insulinbehandlingar, insulinpumpar och blodsockermätare hjälpt många med typ 1-diabetes att få bättre kontroll på sitt blodsocker. Samtidigt visar siffror från Nationella diabetesregistret att en fjärdedel fortfarande har ett skadligt högt blodsocker, vilket bland annat är kopplat till en mer än fem gånger högre risk att avlida i hjärt-kärlsjukdom.
Kosten kan också användas för att sänka och stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes och denna möjlighet behöver utforskas bättre. När Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) år 2010 utvärderade den vetenskapliga grunden för kostråd vid typ 1-diabetes konstaterade de att det råder en ”uppenbar brist” på högkvalitativa studier som undersöker kostens effekter på sjukdomen.
Pilotstudier visar att kosten kan spela en avgörande roll
En rad mindre pilotstudier visar dock att mängden och kvaliteten på kolhydraterna i maten är avgörande för hur mycket blodsockret stiger efter en måltid och hur stabilt det ligger under dagen. Men dessa studier är för små och kortsiktiga för att kunna ligga till grund för nationella behandlingsrekommendationer. Därför utlyser nu Kostfonden minst 600 000 kronor till en högkvalitativ klinisk studie som på ett strukturerat vis utreder hur maten kan användas för att sänka och stabilisera blodsockret vid typ 1-diabetes.
Via denna länk får du mer information om utlysningen och hur ansökan ska vara utformad. Ansökan ska skickas till fonden senast 23 maj 2016.
Vill du stödja denna studie? Ditt bidrag kan hjälpa tusentals personer att undvika komplikationer av sin diabetes, till exempel skadade ögon, njurar och hjärt-kärlsjukdom. Bli månadsgivare eller ge en engångsdonation till Kostfonden via denna länk.
Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!