Så rensade Tina bort slentriansockret ur sitt liv

19 nov. 2020

Minns ni Tina från förra året? Den trötta småbarnsmamman som fick i sig 24,5 sockerbitar under en dag (trots att hon tyckte att hon åt relativt nyttigt)? Nu har hon insett att hon måste lusläsa ingredienslistorna på allt hon äter, oavsett om hon har tid eller inte. Läs hur hon har gjort för att rensa bort slentriansockret ur sitt liv!

Förra året beskrev vi på Kostfonden hur mycket socker fem fiktiva personer fick i sig under en vanlig dag. I år har vi låtit dessa personer bli sockersmarta. Vi har redan beskrivit hur detta har förändrat kosten för 8-åriga Viktor, och tonåringarna Wilma och Lucas. Nu ska vi återigen få träffa småbarnsmamman Tina, som är 39 år och ekonomichef på ett medicintekniskt företag.

Naturell fil till frukost

Tina äter fortfarande ofta sin frukost på stående fot, för att snabbt komma iväg till jobbet. Men när hon insåg att över en tredjedel av alla kalorier i hennes "hälsofil" bestod av tillsatt socker, bytte hon ut den. Numera kör hon naturellt:

Förra året fick Tina i sig 4,2 sockerbitar från sin hälsofil. Årets naturella fil är sockersmartare.

Det tog ett litet tag att vänja sig vid den syrligare smaken, men nu uppskattar hon den.

Årets lunch (som hon äter framför datorn) består av rester från söndagens middag. Precis som förra året är lunchen i princip helt fri från tillsatt socker:

Förra årets lunch och årets. Riktig mat innehåller sällan mycket tillsatt socker.

Dadlar bättre än tillsatt socker

På väg till dagis har hon slutat handla sötade bars. Hennes tidigare favoritbar rök all världens väg när hon insåg att andra ingrediensen var ljus sirap och att den dessutom innehöll vanligt socker. Numera köper hon istället…

Förra årets bar och årets. Skillnaden i tillsatt socker är 22 gram eller 6,8 sockerbitar.

…en bar som är sötad med dadlar och russin. Torkad frukt innehåller också mycket socker, men det räknas som naturligt. Fibrer, vitaminer, mineraler och annan näring som kroppen behöver finns till stor del kvar i torkad frukt.

Har bytt ut sockerbomben från den asiatiska hyllan

När Tina har fått hem barnen från dagis, drar hon som vanligt ingång med matlagningen (barnen brukar bli så mycket gladare när de ätit). Teriyakisåsen som hon brukade servera till lax och ris, slutade hon köpa när hon insåg att den innehåller 2,5 gånger så mycket socker som läsk (trots att det står less sugar på förpackningen). Istället rör hon ihop lite stenbitsrom med dill och crème fraiche:

Förra årets middag, och årets. Valet av sås spelar roll för sockerintaget.

Den en såsen får också barnen att jubla när de kommer till middagsbordet!

Mörk choklad istället för godis gör stor skillnad

När de små äntligen sover finns inte längre något överblivet godis i skafferiet. Barnen får ganska ofta en hel del godis med sig hem från olika barnkalas. Förr hamnade resterna i skafferiet, men numera slänger Tina det. Hon vet att det är fel att slänga mat och hon slänger nästan inget annat, men kalasgodiset måste bort har hon insett. Annars kommer det hamna i hennes egen mage, och hon får i sig mer socker än vad som är bra.

Till den kvällsknäckis som hon brukar ta framför teven äter hon numera istället lite mörk choklad, vilket gör större skillnad än vad man kan tro:

I sex godisbitar är det fem gånger mera socker än i lika många bitar mörk choklad.

Har minskat sockret till en tjugondel

Så hur har de insikter som Tina fått genom att läsa ingredienslistor påverkat hennes sockerkonsumtion? Kolla här:

Förra året fick Tina i sig 24,5 sockerbitar. I år endast 1,5 stycken.

Hon har gått från att äta en hel hög med socker, till endast 1,5 sockerbitar. Förra året kom 14 procent av alla kalorier hon fick i sig från tillsatt socker. Numera ligger hon på 0,7 procent, utan att hon egentligen tycker att hon offrat så speciellt mycket. I början kunde hon visserligen längta ihjäl sig efter godis men efter några månader försvann det värsta suget. Sedan har hon insett att hon kan stilla sin längtan efter lakrits med rålakritspastiller, som är helt fria från socker. Ett bra tips till alla lakritsälskare! (Men en brasklapp: Ett stort dagligt intag av lakrits kan höja blodtrycket. Så även det ska njutas med viss måtta.)

Medvetna val gör stor skillnad i våra liv. Sprid och dela nu detta så att fler kan inspireras! I morgon kommer vi träffa verkstadsarbetaren Peter igen. Istället för sockerstinn köpechoklad har han börjat göra sina egna sockersmarta marsipanbröd. Missa inte dem!

Vill du stötta vår verksamhet? Bli månadsgivare eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller LinkedIn. Varmt tack!

Företagsvänner