Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Syna sockret dag 5:
Har du koll på mängden socker hälsofilen?

11 november, 2018

Även tillsynes hälsosamma produkter kan vara sockerbomber. Välj noga vad du köper i mjölkdisken. I många smaksatta produkter kommer 25-30 procent av kalorierna från tillsatt socker.

Som konsument behöver du granska ingredienslistorna på allt du köper – även produkter som marknadsförs som hälsosamma. Personer som äter smaksatta mjölkprodukter som fil, yoghurt eller kvarg, eller dricker juice, får ofta i sig en stor dos socker redan till frukost. Vårt tips är att du dricker vatten istället för juice och själv smaksätter din fil eller yoghurt. Mixa följande ingredienser:

  • 5 dl naturell yoghurt eller fil
  • en halv banan
  • 75-100 gram hallon eller blåbär
  • 0,5-1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)

På detta vis får du en härlig fruktyoghurt till frukost, fri från tillsatt socker och mer näringsrik än varianterna i affären.

Märk ut mängden tillsatt socker

Vårt tips till politikerna: se till att livsmedelsbolagen måste ange mängden tillsatt socker i alla sina produkter. Då blir det lättare för konsumenter att skilja sockerbomberna från produkter som är nyttiga på riktigt.

På onsdag – när det är Världsdiabetesdagen – tänker vi tala med politikerna personligen. Då blir det storkalas utanför riksdagen. Vet ni vad vi tänker göra? Än så länge är det en hemlis, men vi lovar att det har med socker att göra.

Läs de tidigare inläggen i vår serie #synasockret via denna länk. I morgon tar vi oss en närmare titt på Tony the tiger. Vet ni hur mycket socker det finns i de frukostflingor som marknadsförs till barn?

Foto: Cristian Bogdan

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!