Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Skriftlig fråga till socialministern: Vad sägs om ett
nationell mål för att minska sockerkonsumtionen?

21 maj, 2019

För snart en månad sedan medverkade Kostfonden under ett seminarium om socker på riksdagen. Riksdagsledamoten Mats Wiking (S), som anordnade seminariet, har nu stället en skriftlig fråga om socker till socialminister Lena Hallengren. Hur ställer hon sig till att ta fram en handlingsplan för att minska överkonsumtionen av sötsaker? 

På bilden ovan ser du Mats Wiking, som är riksdagsledamot för Socialdemokraterna. När vi på Kostfonden i höstas dukade upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj varje år i närheten av riksdagen, var han en av de riksdagsledamöter som besökte vårt tält.  

Tillsammans med Ulrika Jörgensen, riksdagsledamot för moderaterna, anordnade sedan Mats Wiking ett seminarium om socker på riksdagen.  

Vad tror Hallengren om en handlingsplan mot sockret?

Nu har Mats Wiking jobbat vidare med sockerfrågan. Han har lyft problemet på socialdepartementet och lämnat över rapporten ”Ett sockersmart Sverige” som Kostfonden har tagit fram. Dessutom har han ställt en skriftlig fråga till socialminister Lena Hallengren. Så här lyder frågan: 

”Över halva Sveriges vuxna befolkning har nu övervikt eller fetma, och läget är akut. I fotspåren följer bland annat typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdomar, demens, psykiska sjukdomar och andra följdsjukdomar. Endast fetma beräknas kosta 70 miljarder kronor varje år enligt Folkhälsomyndigheten. Problemen med övervikt och fetma har förvärrats under årtionden, och vi har inte råd med detta längre. Vi måste vända den negativa trenden och förebygga ohälsa.

En viktig orsak till fetman är överkonsumtionen av tomma kalorier i form av tillsatt socker. Den bidrar inte med någon näring till kroppen. Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer ska vi därför maximalt konsumera 10 procent av våra kalorier från tillsatt socker, annars riskerar vi näringsbrist.

Utgår man från dessa rekommendationer borde vi i Sverige förbruka maximalt 20 kilo socker per person och år. Men vi ligger långt över den gränsen. Trots en ordentlig nedgång från början av 2000-talet – då vi förbrukade runt 48,5 kilo socker per person och år – ligger vi fortfarande på runt 40 kilo enligt Jordbruksverkets statistik.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren: 

Hur ställer sig ministern till att ta fram en handlingsplan för att minska överkonsumtionen av godis, läsk och andra sockerrika livsmedel?”

Skriftlig svar om några dagar

Frågan lämnades in den 10 maj och enligt de regler som gäller ska Lena Hallengren svara skriftligen inom loppet av två veckor. Vi på Kostfonden håller tummarna för att hon ska vara positiv till förslaget, så att vi kan förebygga fetma och alla sjukdomar som följer i fetmans fotspår. 

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!