Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Rådet som gav viktnedgång: ”Minimera processad mat”

22 februari, 2018

Den som vill gå ner i vikt behöver inte räkna kalorier, det visar en stor koststudie som publicerades i den medicinvetenskapliga tidskriften JAMA igår. Deltagarna uppmanades istället att kraftigt begränsa mängden processade livsmedel och laga mat på näringstäta råvaror. Hur mycket kolhydrater eller fett de åt, eller vilka gener de hade, var inte avgörande för viktnedgången. 

Studien, som genomfördes vid Stanforduniversitetet i Kalifornien, inkluderade över 600 vuxna personer. En grupp fick dra ner på mängden fett i maten, en andra på mängden kolhydrater. Alla fick rådet att minimera mängden transfett, tillsatt socker, vetemjöl och andra raffinerade kolhydrater. Istället uppmanades de att äta mycket grönsaker och näringstät mat lagad på riktiga råvaror.

Inga kalorirestriktioner gavs ändå gick deltagarna i båda grupperna ner i genomsnitt 5-6 kg under de 12 månader som studien pågick.

Deltagarna i lågkolhydratgruppen uppmuntrades att äta fet mat som olivolja, lax, avokado, ost, nötter och frön, ändå minskade deras intag av kalorier. Resultaten visar att myndigheters rekommendationer om att begränsa mängden fett i maten för att hålla vikten har varit kontraproduktiva. Under samma tid som fettsnåla produkter har förespråkats, har konsumtionen av till exempel bröd, pasta, godis och läsk ökat kraftigt, vilket enligt den här kan vara en orsak till ökad vikt.

I förra veckan berättade vi på Kostfonden att vi nu stödjer en utvärdering av olika kostbehandlingar vid fetma, som drivs av Simon Dankel, forskare vid Institutionen för klinisk forskning, Universitetet i Bergen och Haukelands universitetssjukhus. Studiens smarta design gör att han kommer undersöka både hur mängden mättat fett och mängden raffinerade kolhydrater, framförallt vitt mjöl, påverkar viktnedgång vid fetma. Han kommer också följa andra viktiga parametrar på hälsa, som mängden fett i levern.

Vi ser fram emot resultaten. De offentliga kostråden behöver vara verkningsfulla. Idag har över hälften av alla vuxna övervikt eller fetma, vilket orsakar personligt lidande och enorma kostnader i vården.

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!