29 november, 2023
Det är med glädje som vi kan meddela att Kostfonen har fått totalt 600 000 kronor från myndigheten Vinnova för att genomföra två potentiellt omdanande projekt. Det ena handlar om att lära bebisar äta mat. Det andra om att testa en digital kostbehandling mot IBS, så att fler kan slippa sina magsmärtor. För ungefär ett år […]
Visa inlägg
18 augusti, 2023
Kostfonden vetenskapliga råd har stärkts med två nya medlemmar. Vi välkomnar Simon Dankel, professor i medicin/näringsbiokemi vid universitetet i Bergen, som ny ledamot och Jenny Odeberg, avdelningschef vid Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU), som ny suppleant. Det är med glädje som vi kan berätta att Kostfondens vetenskapliga råd har fått en ny […]
Visa inlägg
27 april, 2023
Vilken roll kan kosten spela vid olika autoimmuna sjukdomar? Den frågan dryftade vi på Kostfonden igår med forskare från Karolinska sjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Med på mötet var också personer som har egen erfarenhet av att hantera autoimmuna sjukdomar med kostens hjälp. Allt fler som har autoimmuna sjukdomar, exempelvis reumatoid artrit […]
Visa inlägg
31 december, 2022
Det gånga året har bjudit på en rad spännande kostnyheter. Preliminära data från studien av kost vid IBS visar att kostbehandlingar kan vara effektivare än läkemedel mot magsmärtor. En annan studie som Kostfonden har bidragit till avslöjar att det går att äta en nästan normal mängd mat och ändå tappa i vikt. Här kommer en […]
Visa inlägg
16 december, 2022
Koststudier som bryter ny mark har svårt att få anslag. Därför utfärdar vi på Kostfonden nu garantier: om inga andra finansiärer stöttar studier som vi har bidragit till, så kliver vi in med mer pengar. Önska dig en julgåva till oss, så vi kan ge forskare de förutsättningar som krävs för att göra skillnad på […]
Visa inlägg
7 december, 2022
hälsa | livsstil | prevention | Vinnova |
Det händer spännande saker! Vi på Kostfonden har tillsammans med en rad andra aktörer blivit antagna till ett nytt innovationsprogram för att förebygga ohälsa. Det drivs av Sveriges innovationsmyndighet Vinnova. Målet är att radikalt förändra området ”preventiv hälsa genom mat” så att fler kan leva friska. I över ett sekel har problemen med bukfetma, typ […]
Visa inlägg
14 november, 2022
Vi på Kostfonden firar Världsdiabetesdagen med en toppennyhet. Näringsfysiologen Kristin Amundsen, som driver studien av kost vid typ 2-diabetes, har fått ett stipendium om nästan 2,4 miljoner norska kronor för sitt arbete. I Norge har studien också fått uppmärksamhet på NRK:s riksnyheter. Kostråden till personer med typ 2-diabetes har länge vilat på en bräcklig vetenskaplig […]
Visa inlägg
2 november, 2022
Carbfunc | fett | fettlever | kolhydrater | kostråd | mättat fett | viktnedgång |
Nu har ännu en studie som Kostfonden gett anslag till publicerats: den av kost vid fetma. Resultaten bryter mot flera etablerade teorier inom kostområdet. Deltagarna gick ner ordentligt i vikt trots ett närmast normalt kaloriintag. Andelen fett eller kolhydrater i kosten spelade ingen roll för viktnedgången och studien ger skäl att ifrågasätta om mättat fett […]
Visa inlägg
14 oktober, 2022
I förrgår – 12 oktober – var det sockerfria dagen. Då deltog Kostfonden på den sockerfria dagens event. Bland alla som blev månadsgivare till oss höll vi en utlottning. Här presenteras nu de lyckliga vinnarna. Tack alla ni som väljer att stötta oss regelbundet. Det gör skillnad! Vi älskar den sockerfria dagen! Den instiftades för några […]
Visa inlägg
29 juni, 2022
IBS | Kostfonden | låg-Fodmap | lågkolhydratkost |
Nu har det kommit preliminära data från den första studie som Kostfonden bidrog till: studien av kost vid IBS. Och resultaten är positiva! De kostbehandlingar som forskarna har testat tycks motverka magsmärtor effektivare än läkemedel. En annan glad nyhet är att studien av kost vid typ 2-diabetes har dragit i gång. Här kommer en uppdatering […]
Visa inlägg