Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Med smarta val minskade Peter på onödigt socker

20 november, 2020
kakor | Kostfonden | marabou | marmelad | marsipanbröd | sockersmart | syna sockret |

Vi på Kostfonden fortsätter att syna sockret, och i år satsar vi på sockersmarta exempel. Hur kan vi minska på allt onödiga socker som vi får i oss utan att vi tänker på det? Idag visar vi hur 63-åriga Peter lyckades få ner det tillsatt sockret från 29 till 5,2 bitar under en dag, utan att han egentligen känner […]


Visa inlägg



Så rensade Tina bort slentriansockret ur sitt liv

19 november, 2020
godis | smågodis | socker | sockersmart | syna sockret |

Minns ni Tina från förra året? Den trötta småbarnsmamman som fick i sig 24,5 sockerbitar under en dag (trots att hon tyckte att hon åt relativt nyttigt)? Nu har hon insett att hon måste lusläsa ingredienslistorna på allt hon äter, oavsett om hon har tid eller inte. Läs hur hon har gjort för att rensa […]


Visa inlägg



Så fick 18-åriga Lucas en hållbar sockerkonsumtion

18 november, 2020
energidryck | hamburgare | Läsk | snickers | socker | sockerkoll | syna sockret |

Nu synar vi på Kostfonden sockret igen, och i år satsar vi på det goda exemplet. Denna vecka får du följa fem fiktiva personer som har blivit sockersmarta. Idag träffar vi 18-åriga Lucas, som förut kunde få i sig upp mot 44 sockerbitar under en dag. Numera är han sockersmartast i klassen. Tidigare denna vecka […]


Visa inlägg



Så blev 18-åriga Wilma sockersmartare

17 november, 2020
Kostfonden | muffins | socker | sockersmart | syna sockret | vegan | vegetariskt | vego |

Att minska på mängden socker i maten är lättare än många tror, men kräver kunskap. Denna vecka följer Kostfonden fem personer som har blivit sockersmartare. Idag ska du få träffa Wilma, som går tredje året på gymnasiet. Förr kunde hon få i sig 28 sockerbitar under en vanlig vardag, numera får hon inte ens i […]


Visa inlägg



Så minskar du på sockret till ditt barn

16 november, 2020
chokladboll | frukostflingor | lättdryck | socker | sockerskola | sockersmart |

Vi svenskar får i oss ungefär dubbelt så mycket socker som vi borde. Med lite kunskap kan vi relativt lätt få ner mängderna till hållbara nivåer. Idag ska du få följa åttaåriga Viktor, vars föräldrar har lagt om till ett sockersmart liv. Läs och låt dig inspireras! År 2018 började vi på Kostfonden att syna […]


Visa inlägg



Världsdiabetesdagen 2020: nu synar vi sockret igen

14 november, 2020
socker | sockersmart | Världsdiabetesdagen |

Efter salt är socker är den vanligaste ingrediensen i svenska livsmedel. På Världsdiabetesdagen för två år sedan började vi på Kostfonden att syna sockret i våra livsmedel. Nu fortsätter vi och i år kommer det att handla om det goda exemplet. Minns ni för två år sedan när vi på Kostfonden dukade upp den mängd […]


Visa inlägg



Uppdatering Kostfonden: nu pågår några av världens största koststudier

29 oktober, 2020
Fetma | fettlever | Fodmap | IBS | Kostforskning | low carb | nutrition | socker | typ 1-diabetes | typ 2-diabetes |

Sedan Kostfonden grundades för sex år sedan har vi varit med och finansierat sex olika forskningsstudier. Några av dem är de största hittills i världen inom sina respektive områden. Det är dags att vi sammanfattar vad som händer i studierna. Vi vill också dela med oss av en glädjande nyhet: resultaten från studien av kost […]


Visa inlägg



Två av Kostfondens studier är klara

8 juni, 2020
fettlever | IBS | Kostfonden | oberoende | typ 2-diabetes |

Som vi har längtat efter detta: att någon av de studier som Kostfonden har varit med och finansierat ska bli klara. Nu har inte bara en, utan två av studierna gått över mållinjen. När forskarna har analyserat alla data, kommer de att publicera resultaten i vetenskapliga tidskrifter och då kan vi få ta del av […]


Visa inlägg



Kostfonden och Skandia storsatsar:
Studie av kost vid typ 2-diabetes får 8,5 miljoner kronor

25 mars, 2020
förebyggande | Kostfonden | lchf | low carb | pulverkost | typ 2-diabetes |

Så har vi på Kostfonden ännu en fantastisk nyhet: nu kan studien där personer med typ 2-diabetes ska bli friska rulla igång. Skandia satsar 4,5 miljoner kronor in i den svenska delen av projektet och Kostfonden går in med nästan 4 miljoner under tre år. Det är den största studien hittills av kost vid typ […]


Visa inlägg



Sötsaker förstör barns tänder – nu ökar karies igen

29 januari, 2020
barn | hål i tänderna | karies | munhälsa | pedodonti | socker | syna sockret | tandläkare |

Under många årtionden har antalet hål i barns tänder minskat stadigt i Sverige. Men nu syns en oroväckande trend där karies plötsligt ökar. När tandvårdskedjan Aqua Dental ville bidra med en text om detta till Kostfondens sajt, tackade vi ja. Vi behöver gemensamt syna sockret och se över barns sockervanor, så att deras tänder kan […]


Visa inlägg