Bli månadsgivare

Hjälp oss att fylla alla de kunskapsluckor som finns kring hur kosten kan påverka hälsan. Som månadsgivare ger du oss bäst förutsättningar att stärka forskningen genom ett långsiktigt arbete.

 

Stöd kostforskningen nu

 


 

Prenumerera på  Kostfondens nyhetsbrev

Kontakta oss

Kostfonden
Epost: info@kostfonden.se
Telefon: 070-750 22 16
Adress: Kostfonden
℅ Sjödin
Strandvägen 10
269 39 Båstad

 

Ny utlysning: Kostfonden satsar på riktade kostbehandlingar

12 februari, 2024

Genom specialdesignade kostbehandlingar går det att påverka olika sjukdomsförlopp. Kostfonden utlyser nu totalt 1,6 miljoner kronor under två år till forskare som vill undersöka vilken effekt riktade kostbehandlingar kan ha på olika sjukdomar.

Maten vi äter ger inte bara energi och näring, utan den påverkar även vårt kemiska maskineri och kan förändra sammansättningen av vår tarmflora. Därför kan mat verkligen vara medicin.

Ett talande exempel är hur en så kallad ketogen kost numera används för att behandla epilepsi. Barn som inte blir hjälpta av läkemedel och får många anfall per dag, kan i vissa fall bli i princip anfallsfria om de börjar äta en ketogen kost. Varför kosten har en så bra effekt är osäkert, men den verkar dämpa inflammation i hjärnan och även påverka halterna av olika signalsubstanser.

Maten vi äter kan ha effekt på flera sjukdomar

Våra matval påverkar även våra blodsocker- och insulinnivåer, speciellt hos personer med bukfetma. Ett förhöjt blodsocker är en känd riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom, medan insulin kan stimulera cancerceller att växa. Höga insulinnivåer är också en nyckelfaktor när kvinnor får problem med sin ägglossning, så kallat polycystiskt ovariesyndrom. Skälet är att insulin kan höja halten fritt testosteron hos kvinnor.

Vad vi äter påverkar även vår tarmflora och tarmhälsa. Det finns hypoteser om att olika slags kostinterventioner som påverkar miljön i tarmarna, skulle kunna förebygga matallergier och även ha effekt vid autoimmuna sjukdomar, för att nämna några exempel.

Kostfonden vill stärka vetenskapen inom området

Samtidigt som vår kunskap om kroppens kemi och tarmflora tydligt talar för att olika kostbehandlingar kan påverka vissa sjukdomar, så används detta sällan i vården. En viktig orsak är att de avgörande bevisen för att kostbehandlingarna verkligen är effektiva – stora kliniska studier på människor – saknas.

För att stärka vetenskapen inom detta område, utlyser nu Kostfonden 1,6 miljoner kronor till kliniska studier av riktade kostbehandlingar. Du kan läsa hela utlysningen via denna länk. Kostfonden uppmanar forskare att komma in med förslag på studier som kan bryta ny mark inom detta område senast den 15 maj 2024. Vi kommer att prioritera projekt som är relevanta ur patient- och samhällssynpunkt.

Till sist: vårt varmaste tack till alla er som stöttar Kostfonden. Det betyder enormt mycket. Riktade kostbehandlingar skulle kunna spela en mycket större roll i vården än vad de gör idag. Området är eftersatt och det finns mycket som behöver utforskas. Ert stöd gör att vi kan stärka vetenskapen. Så TACK!

Vill du hjälpa oss att förebygga livsstilssjukdomarna, så att färre drabbas av fetma, typ 2-diabetes, cancer, hjärt-kärlsjukdom och demens? Bli månadsgivare, företagsvän eller swisha en gåva på 123 900 42 43. Du kan följa vårt arbete på Facebook, Instagram eller Twitter. Varmt tack!